Предлагат мисиите в чужбина да събират информация за починали българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9905692 www.24chasa.bg
Светослав Славчев

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев предлага да се разработи процедура как смъртта на българи в чужбина да бъде регистрирана у нас - да постъпва чрез дипломатическите и консулските служби на страната. Той е изпратил писмо до директора на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), съобщи БНР.

Идеята е дошла, след като от Паспортната служба в Ловеч го информирали за проблемите на близките на починали зад граница наши сънародници, В момента само на тях може да се издаде заверен препис или извлечение на документа за смърт, който след това те предоставят в общината (по последния постоянен адрес) със заверен превод на български език, извършен от български дипломатически или консулски представител или от фирма за преводи/преводач, вписана/вписан в регистъра на МВнР на България.

Областният управителна Ловеч счита, че се губи обратната връзка и съответно навременната актуализация на настъпилите в чужбина граждански събития "смърт" със субекти български граждани в Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), съобщава още БНР.

Според Славчев е необходимо да бъде разработен механизъм или процедура за събиране на информация за смърт на български граждани в чужбина от дипломатическото или консулското представителство на Република България в чужбина.