Сушата може да влоши кризата с глада в Сирия, предупреждава ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/9905840 www.24chasa.bg
Кадър от Сирия СНИМКА: Ройтерс

Продължаващата от месеци суша заплашва да утежни кризата с глада в Сирия, като доведе до лоши реколти и недостиг на пшеница, предаде ДПА, като цитира оценки на ООН.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие очаква реколтата на пшеница тази година да бъде далеч по-слаба от миналогодишната, заяви представителят на агенцията в Сирия Майкъл Робсън, цитиран от БТА. 

Германската благотворителна организация "Велтхунгерхилфе" (Welthungerhilfe) предупреди, че броят на хората, които зависят от хуманитарна помощ, може да нарасне драстично. "Ситуацията на хората в Сирия по отношение на глада и днес вече е напълно катастрофална", подчерта координаторът за Сирия Константин Витшел. Той добави, че организацията изпитва сериозно безпокойство по отношение на реколтата.

"Хората нямат останали резерви и не трябва да бъдат оставени сами срещу тази суша", призова той. "Храната ще стане още по-оскъдна и цените на хляба, зеленчуците и плодовете ще продължат да нарастват".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие не съобщи конкретни цифри за очакваната реколта. Представител на кюрдския автономен регион в северната част на Сирия заяви, че очаква реколтата да отбележи спад от 45 на сто.

Северният регион е смятан за жизненоважен за снабдяването на страната с пшеница.

По данни на Световната програма на ООН по прехраната около 12 милиона сирийци, или близо 60 на сто от населението, нямат достатъчно храна.