Около 3 млн. българи ще са предпазени от COVID-19, трябва по-мащабно ваксиниране

https://www.24chasa.bg/novini/article/9906203 www.24chasa.bg
Проф. Светлана Велизарова КАДЪР: БНТ

Скритата заболеваемост е около 1,8-2,5 милиона

Около 3 млн. българи ще са предпазени от COVID-19, това обаче не е достатъно и хората трябва да се ваксинират. Това заяви по БНТ проф. Светлана Велизарова, шеф на детска белодробна клиника.

Тя обоснова цифрата така: около 420 хил. са били регистрирани с положителен PCR или антигенен тест, скритата заболеваемост е около 1,8-2,5 млн.; с първа игла са 1,6 млн., което прави около 3 млн. души.

Според проф. Велизарова не излизат данни колко е защитата на ваксината и колко след преболедуване. Не се знае дали в края на годината няма да се наложи реваксинация.

Трябва всеки да има ваксина, защото всеки ще срещне вируса, допълни д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар. "Ваксинирането е политически въпрос, трябва кампания - как действат рекламите, на този принцип трябва и кампания за ваксиниране. Не трябва да се чака другите да си сложат ваксина, а ние - не", казва тя.

Д-р Николова подчерта и, че с маските трябва да се внимава и те трябва да се перат или да се слагат нови, а не да се носи една и съща.

Собствениците на дискотеки и лекарите да направим кампания, предложи проф. Велизарова. Според нея не трябва да се допуска още една онлайн учебна година за студентите.