Соломон Паси свързва в разговор на живо български деца с Международната космическа станция на 26 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/9906294 www.24chasa.bg
Соломон Паси

- "24 часа" е партньор по проекта "Ало, Космос. Говори България"

- Деца от ЕС за пръв път ще участват в т.нар. "даунлинк"

- Голямата цел е България да изпрати 3-и астронавт в Космоса, каза основателят на Атлантическия клуб

"Атлантическият клуб" ще направи жив разговор на български деца с Международната космическа станция, съобщи Соломон Паси, основател на "Атлантическия клуб" и бивш външен министър. Проектът се нарича "Ало, Космос? Говори България".

"24 часа" е партньор по проекта.

Ще има конкурс за деца между 6 и 19 години, които да зададат на астронавтите най-умните и заплетени въпроси в областта на СТЕМ и Космоса, разказа Соломон Паси.

Ще има жив разговор с американски астронавт от НАСА и френски австронавт от Европейската космическа агенция. Деца от Европейския съюз за пръв път ще имат възможност да участват в този т.нар. "даунлинк" - разговори от "горе" на "долу". Набираме стажанти и доброволци за този проект, каза още Паси.

Да не забравяме, че България е 6-ата в света космическа сила. Голямата цел на този проект е България да изпрати 3-и астронавт в Космоса. А голямата идея е, че искаме да запалим въображението на децата. Да покажем, че въображението и мечтите се връщат в България, каза пред "24 часа" Соломон Паси.

"Атлантическият клуб" навърши 30 г. през тази година и решихме за рождения ден да дадем мечти и надежди на децата и затова направихме с подкрепата на американското посолство, и две американски администрации - на Тръмп и сега на Байдън, космически клъстер. С този клъстер кандидатствахме и получихме положителната новина, че сме одобрени за живия разговор с Международната космическа станция. Кандидатурата ни беше одобрена от НАСА, разказа Соломон Паси по БНТ.

Датата е 26 юли, 17 ч. в "София тех парк". Българчета, а и не само, са поканени да участват в конкурса. 

Това е 101-ият разговор тип "даунлинк", който организира НАСА. 

Връзката се прави през НАСА. Всяка седмица имаме сесия с тях да обсъждаме техническите неща.

Паси подчерта, че неведнъж се е говорило, че едни 12 млрд. лв. ще дойдат към България, но нямало планове накъде да се насочат. "Като казваме, че нямаме цели, добре, нека не бъдат за космоса, но да си поставим цел България да спечели Нобелова награда", предложи Паси. Цел можело да бъде и спечелването на "Оскар". Той настоя, че трябва да се инвестира в образованието.

Очаквайте подробности.