Дали и колко политици и съдии изчезват от сигнала за тайните пари и имоти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9908405 www.24chasa.bg

- Бойко Рашков и Сотир Цацаров яростно в публични въпроси и отговори

- Кой е прав - вътрешният министър или бившият главен прокурор? След интервюто на МВР-шефа по БНР вижте позицията на председателя на КПКОНПИ ТУК

Темата за списъка, за който напомни Сашо Диков в неделя - с недекларираните имоти и авоари в чужбина на българи с власт, пак се анализира в последната седмица от политици, министри, ексглавни прокурори.

Дали и колко политици и съдии изчезват от сигнала за тайните пари и имоти

Според бивш високопоставен източник от МВР историята накратко е била следната.

Преди години в България е бил получен от друга партньорска държава сигнал с имена на наши сънародници, за които са били открити разминавания и данни за недекларирани в официалните им документи имоти и средства. Коя е държавата подател и годината, в която взривоопасната пратка е пристигнала в София, също се разминават спомените.

Възможно е това да е Германия, която около 2009 - 2010 г. изпрати в България данни с аналогична информация. Финансовите власти по онова време в Берлин бяха предприели мащабна акция за проверка на германци с недекларирани сметки в чужбина. Сред тях се оказаха и българи. Дори официално беше обявено, че тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов е изпратен в Берлин лично да получи информацията на диск. До този момент никой не е потвърдил официално, че става дума за берлинската сага.

По същото време - 2009 г., и в Швейцария започват да обсъждат драстични промени относно банковата тайна. Срещу намерението за повече прозрачност и документални доказателства за произход на средства реагират остро швейцарските банки, които до този момент са спокоен рай за богати хора от цял свят.

Твърде вероятно е точно от Швейцария да е дошъл сигналът. И броят на хората в него, спорът е тежък.

От това, което бившият служител на МВР, който е наш източник, си спомня, настоящият вътрешен министър Бойко Рашков е почти прав в първата цифра на имената в списъка. Те били 72-ма.

В периода 2013-2019 г. главен прокурор е Сотир Цацаров. В интервю за "24 часа" настоящия председател на антикорупционната комисия каза: “На 13 май 2019 г. отправих писмо до председателя на ДАНС, с което изисках цялата налична информация в агенцията, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица - за притежавани от тях банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества и инвестиции в чужбина, вкл. офшорни компании, които не са декларирани по съответния законов ред”.

Според Цацаров справката е с информация за 38 имена.

Списъкът започва да обикаля около институциите ДАНС и НАП и тръгват проверки. Не е ясно дали и къде по пътя са изпаднали политиците от този сигнал и в крайна сметка остава само списъкът с магистратите.

И до ден днешен не е ясно кой проверява дългия сигнал и какви са резултатите от тази проверка.

Интервюто с бившия главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров четете ТУК

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо