Трябва ли България да направи компромис за РСМакедония

https://www.24chasa.bg/novini/article/9909282 www.24chasa.bg
Снощи Заев по време на срещата си с министър-председателя Стефан Янев при последната си визита. СНИМКА: Йордан Симeонов

Спор между дипломата Весела Чернева и журналиста Любчо Нешков

Българо-македонските отношения са в най-лошата си форма и за да се променят трябва още много такива визити като тази на Зоран Заев. Така че смяната на тона е първата стъпка, за да има диалог. Положението, което е в момента, не е от полза за никой: с най-близкия си съсед да сме в студена война. Това каза пред Би Ти Ви Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет по външна политика.

Според другия събеседник - журналиста Любчо Нешков, България най-много иска Северна Македония да е част от европейското семейство. Той смята, че София не е правила стратегически грешки нито при признаването, нито при гръцкото ембарго и т.н. В момента обаче има един договор, който не се изпълнява, каза Нешков. Освен това стокообменът не мърда.

Много е трудна тази позиция, (при която не пускаме Скопие до преговори с ЕС), смята Чернева. Българската дипломация никога не е била в ъгъла по този начин, посочва тя. България търпи непрекъснато загуби, защото гласът й все повече не се чува. „Аз мисля, че този тип вето можеше да бъде избегнат. Ако се беше работило по договора от 2017 г., тези отношения щяха да са в друг етап и да са много повече в полза на живеещите в двете държави“, каза още Чернева. Според нея трябва да се върви с малки стъпки, за да се вдигне ветото, но това няма да стане без парламент.

Говорим за фалшификация на историческите факти, това дори не е научен, а криминален спор, каза Нешков. Той посочи, че му е направило впечатление, че Заев непрекъснато е повтарял, че става дума за двустранен въпрос. Т.е. македонците започват да разбират, че обиколките по света и клеветническата кампания не работи. Трябва да сме максимално конкретни при решаване на проблема, смята той.

И двете страни трябва да направят компромис. Въпросът е дали България и Северна Македония искат да свършат работата, коментира Чернева. Тя смята, че Словения, която поема председателството на ЕС през втората половина на годината, разбира, че може да има движение по въпроса, защото изборите в България ще са минали.

Ако има политическа воля, а не само приказки, нещата могат да се придвижат, смята и Нешков. И това е особено нужно, защото по отношение на инфраструктурата София и България приличат на африкански столици, казва той.