Изследване: 43% от населението у нас се е срещало с COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9909343 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. „Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване“, каза в предаването "Преди всички" на БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела засягат само досег с вируса по естествен път.

"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересуват кой е пациентът, стоящ зад тях", подчерта Калъчев. Той поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела.

"Те не са малко. Това е един много приличен отговор."
Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му, това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6. Д-р Калъчев има предвид потвърдените случаи на коронавирус, които към днешна дата са 421 032 по данни на Единния информационен портал. Ако ги умножим по 6, получаваме 2 526 192 вече били или към момента заразени.