Росен Йорданов: Работил съм по Мишо Бирата, казаното от Рашков не е истина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9909825 www.24chasa.bg
Росен Йорданов. Кадър Нова тв

"Работил съм по случая с Мишо Бирата и знам, че това, което говори настоящият вътрешен министър, не е истина. Имам чуlството, че тези хора са отворили една книга – „Мисленето” на Даниъл Канеман, и са гледали какви са отклоненията в човешките възприятия и как хората могат да бъдат манипулирани. Нямам против целите – повече прозрачност, повече демокрация. Но как да говорим за прозрачност, когато става все по-мътно, все по-неясно”, заяви психологът Росен Йорданов пред "Здравей България" по Нова тв.

В петък вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде извикан на разпит. Заговори се и за доста стари случаи, сред които „Мишо Бирата”, „Ало, Ваньо”, както и скандал от 2009 г.

По думите на Йорданов в момента се наблюдава „евристика на афекта”. „Хората са си създали мнение и искат само да чуят някакво потвърждение. Ще предупредя онези, които режисират този процес, че „пресоляването на манджата” води до обратен ефект”, каза Йорданов.

„Разпад на държавата - това е моята диагноза. Говорим за събития, които евентуално са се случили преди 12 години. Ако в България имаше прокуратура и съд, тези обвинения щяха да бъдат опровергани или виновните да бъдат осъдени”, коментира журналистът Петко Георгиев