В Китай почти напълно е преустановен добивът на биткойн

https://www.24chasa.bg/novini/article/9909858 www.24chasa.bg

Много „ферми“ за биткойни в провинция Съчуан – една от най-големите бази в Китай за генериране на криптовалутата – бяха затворени в края на миналата седмица, съобщи Радио "Китай"

Това означава, че поне в краткосрочен план, се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната, след като властите и в други ключови райони в северен и югозападен Китай предприеха подобни стъпки.

Някои играчи в бранша изразиха надежди, че регулаторите в Съчуан, където водноелектрическите централи са в изобилие, могат да възприемат по-мек подход. Но последната забрана подчертава решимостта на Пекин да ограничи спекулативната търговия с криптовалути, за да контролира финансовите рискове, въпреки определени ползи за местните икономики, смятат наблюдатели.

„Изходният прозорец се затваря и ние се опитваме да намерим „ферми“ в чужбина, за да инсталираме нашите устройства за добив“, заяви пред Global Times пожелал анонимност собственик на ферма за биткойни, добавяйки, че редица негови колеги са претърпели огромни загуби.

Комисията за развитие и реформи и енергийното бюро на Съчуан излязоха със съвместно известие в петък, с което наредиха на местните електроенергийни компании да „проверят, изчистят и прекратят“ до неделя всички операции, свързани с добива на биткойни на територията на провинцията. В документа са изброени 26 фирми, които са били инспектирани и докладвани като потенциални „ферми“ за добив на криптовалута, включително Heishui Kedi Big Data Tech Co и Kangding Guorong Tech Co. Известието също така нарежда на местните електроенергийни компании незабавно да спрат да доставят енергия за проекти за добив на криптовалута, за които имат информация, както и да извършат самоинспекция и коригиране и да докладват резултатите си до петък. Освен това се забранява на властите по места да одобряват нови проекти за добив.

„Надявахме се, че Съчуан ще бъде изключение на фона на ограниченията, тъй като там има пренасищане от електроенергия през дъждовния сезон. Но китайските регулатори сега възприемат еднакъв подход, който ще овладее процъфтяващата индустрия за добив на биткойни в страната“, казва Шънту Цинчун, главен изпълнителен директор на базираната в Шънджън блокчейн компания BankLedger.

Според съобщения в медии, поддържаните от китайски компании пулове за добив на биткойни, като Huobi Pool, Binance и AntPool, са претърпели 20% до 40% спад в реалните стойности на хеш-процентите си за последните 24 часа.

Преди Съчуан, Синдзян-уйгурският автономен район, Вътрешна Монголия и провинция Юннан – където също има най-голяма концентрация на „ферми“ – обявиха правила за ограничаване добива на биткойни.

„Това означава, че повече от 90 процента от капацитета за добив на биткойни, или една трета от процесорната мощ на глобалната криптомрежа, ще бъдат преустановени в краткосрочен план. В резултат китайските играчи в сектора трябва да създадат алианси за миграция в чужбина, до места като Северна Америка и Русия“, отбелязва Шънту Цинчун. Според него, цените на машините за добив може да спаднат в краткосрочен план, тъй като ще се наблюдава освобождаване от оборудване. А това също би „ударило“ доставките нагоре по веригата.

Уан Пън, асистент в Училището за изкуствен интелект „Гаолин“ към Китайския народен университет, коментира, че че ходът на китайските власти е в съответствие със засиления контрол на световните финансови регулатори върху търговията с дигитални валути, за да се предотвратят системни рискове и незаконни дейности като пране на пари.

През май високопоставени китайски служители заявиха, че е необходимо да се предприемат мерки срещу добива и търговията с криптовалути и се предотвратят рисковете, които те крият за обществото.