Кухи секции за вота на 11 юли зад граница, очаква Външно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9910472 www.24chasa.bg
Иван Кондов КАДЪР: БНТ

Между 10 и 12 секции в чужбина, в които ще гласуват 1 до максимум 7 души, очакват от Министерство на въшните работи. Причината - по закон в някои държави сега бяха отворени автоматични секции, защото там пред 5 години са гласували над 100 души, но сега се оказва, че  български общности там почти няма.

За тези секции, както и за всички останали, обаче министерството ще трябва да намери членове за секциионните комисии, както и да се изпратят изборни книжа. 

Има секции, в които предполагаме, че в близост няма компактна българска общност и там няма да има интерес от гласуване, тъй като са на места, които са отдалечени. Става дума за около 10-12 секции. В началото след решението на ЦИК, бяха около 50-60, но с помощта на българската общност успяхме да обединим част от секциите. Те не са проблемни от гледна точка на организацията, но има известно съмнение до колко е редно да има отворени секции, където ще гласуват малко хора, а на близо има други секции, обясни пред журналисти председателят на работната група за изборите в министерството Иван Кондов.

Пред медиите той и зам.-председателят на групата Калин Анастасов обясниха, че са сезирали ЦИК за този проблем, но оттам решили да отворят секциите, защото за тях вече имало подадени "1, 2 до максимум 7 заявления за гласуване".

Друг проблем може да се окажат т.нар. ваканционни секции. Сега много българи подават заявления за гласуване в чужбина, защото са планирали почивката си извън България. За откриване на секция в момента са нужни 40 заявления. Ако обаче на тези избори в секцията гласуват над 100 души, то такава ще трябва да се отвори автоматично и за президентските избори през есента. Проблемът обаче е, че на практика почивният сезон вече ще е свършил и там няма да има българи, които да гласуват.  Традиционно такива секции се откриват всяка година в Гърция. За тези избори за първи път секция ще има и в Доминиканската република, където на 11 юли ще има летуващи българи.

Разминаване в броя на секциите, които от ЦИК са обявили, че ще отворят и тези, които всъщност трябва да се отворят, посочиха от министерството. Анастасов и Кондов заявиха, че вече са сезирали ЦИК със свое писмо още в петък.

Отворените секции са 784 в 68 държави. Констатирахме разминаване в броя, който ЦИК пусна, и предполагаме, че грешката ще бъде бързо коригирана. Отбелязахме и няколко секции, които са набрали необходимият и достатъчен брой заявления за отваряне, но бяха пропуснати в решението, каза Анастасов. Той даде пример с две секции във Великобритания - в Телфорд и Нортхемптън, където са събрани съответно по 42 и 72 подписа, но все още не са отбелязани като секции.

Според списъка на ЦИК в списъците за гласуване трябвало да се добавят 65 344 души." Всъщност общо подадените заявления са 72 218 за 77 секции, но тази разлика от около 6 хил. души се явява за местата, където не са събрани 40 заявления", обясни Анастасов. Но увери, че хората ще могат да гласуват на най-близкото място, където има секции, като попълнят съответната декларация.

Отказ да се отвори секция до момента има само от една страна - Малайзия. Причината е коронавирусът и строгите мерки, които страната е въвела. 

Министерството все още чака разрешение за отваряне на секции и в Австралия, Доминикана, Италия, Германия, в дипломатическите и консулски представителства в Сърбия, както и за разкриване на секция в Нови Сад, където в последния момент се събрали необходимите подписи.

На всички избори режимът на съгласуване с Германия е изключително сложен, той веднъж е на федерално и втори път на местно ниво. Той може да се извърши само и единствено, когато имаме конкретни адреси, а това не може да се направи преди ЦИК да вземе решение. На предните избори имахме девет секции, които бяха под условия и в последния момент получихме разрешение и за тях. Имаме уверението, че ще получим разрешение за всички тези места с малки изключения. Същото е с Италия, обясни Анастасов.

Министерството все още чака ЦИК да каже дали то ще трябва да транспортира машините до секциите за вота на 11 юли. От МВнР обаче подчертаха, че при предишните си изявления са помолили, ако те транспортират машините, това да стане ясно най-малко 20 дни преди изборите. Освен това от министерството са изпратили 6 варианта на ЦИК, по които могат да транспортират машините. Вече оставали обаче 19 дни и ако в най-кратък срок ЦИК не каже дали те ще транспортират машините, то може и да не успеят. Притесненята са, че на някои граници машините се задържат за няколко дни за проверка. Иначе министерството е готово още от сряда да започне транспортирането. От комисията не са казали все още и как ще се извършва техническата поддръжка на машините, нито конкретният им брой и за кои секции, подчертаха от външно.

710 хил. бюлетини ще приеме утре министерството от БНБ и ще започнат да ги изпращат от сряда към останалите държави.

Големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Това трябва да стане с дипломатическа поща, като дипломатическият куриер трябва да бъде изпратен и да ги пренесе в личния си багаж. Това ще утежни положението най-вече там, където нямаме достъп по сухоземен път, обясни Кондов. Той допусна, че ако фирмите за куриерски услуги поемат пренасянето, процесът би се облекчил значително. Това, както и проблемът с откриването на секции на места, където няма достатъчно гласоподаватели обаче, били въпрос на законодателни промени.