Прецизират в закон текстове, които пречат на бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9911083 www.24chasa.bg
Министър Виолета Комитова Снимка: МРРБ

В Закона за устройство на територията преразглеждат изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти, озеленяване и др.

Започва работа по най-спешните за прецизиране текстове на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това е станало известно на работна среща днес по покана на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, съобщиха от министерството.

В нея са участвали: Илиян Терзиев - председател на УС на Камарата на строителите в България, представители на Камарата, проф. Тодор Булев - председател на УС на Съюза на архитектите в България, проф. Борислав Борисов от Камара на архитектите в България, Георги Шопов - председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, Борис Милчев - правен консултант, адвокат Румяна Ножарова, експерти от ведомството.

Разпоредбите, които ще подлежат на преразглеждане, са свързани с последните влезли в сила изменения на Закона за устройство на територията, които създават затруднения в работата на строителния бранш. Те касаят прилагането на изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти, озеленяване и други.

В срок до 28 юни браншовите организации трябва да представят в министерството своите предложения за прецизиране на тези и други разпоредби от закона. Експерти на министерството ще ги обобщят, след което ще се състои нова среща за разглеждане на конкретни текстове. След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.