Разгром за Макрон на местния вот във Франция (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9911707 www.24chasa.bg
Президентът Макрон и съпругата му Брижит гласуваха в Туке, където имат лятна къща. СНИМКА: РОЙТЕРС

Това е предупреждение за президентския вот догодина. Марин льо Пен не направи пробива, който ѝ предричаха, традиционната десница настъпва

Партията на президента Еманюел Макрон претърпя истински разгром на първия кръг на местните избори във Франция, а крайната десница на Марин льо Пен се представи по-слабо от това, които ѝ предричаха анализаторите, показват проучвания, цитирани от АП и АФП.

Според прогнозите на три социологически агенции традиционната консервативна партия “Републиканците” на бившия президент Никола Саркози е получила най-много гласове, следвана от “Национален сбор” на Марин льо Пен. Левите партии и центристката партия на президента Еманюел Макрон остават след тях.

До решителния втори кръг ще достигнат партиите, получили над 10 на сто от гласовете, припомня АП.

“Република, напред”

на президента едва

минава границата

Депутат от управляващата партия нарече този резултат “плесник в лицето”. Традиционната десница пък се поздрави, че е счупила челюстта на партията на Марин льо Пен.

Регионалните избори във Франция са важни, тъй като те до голяма степен се смятат за репетиция за президентския вот догодина. Затова сега редица медии посочиха, че това е своеобразно предупреждение за Макрон, който се готви за втори мандат. В същото време нещата не могат да се пренасят автоматично, тъй като традиционните партии - републиканската десница и левицата, все още не са обявили водещите си кандидатите. Засега се знае, че най-сериозното препятствие за младия президент ще е именно Марин льо Пен.

“Национален сбор” излиза начело в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг, където получи 33 на сто от гласовете, предаде Ройтерс, като се позова на данни от екзитполове.

Това е огромен регион

с милиарден бюджет

Според предварителните прогнози крайната десница се очакваше да победи в 6 от 13-те френски региона, както и да вземе Прованс-Алпи-Лазурен бряг още на първия кръг.

Партията на Льо Пен никога досега не е установявала контрол над френски регион и ако го направи на втория тур на изборите другата седмица, то това ще е голям обрат за формацията и сигнал, че възможността за президент от “Националния сбор” не бива да бъде изключвана, коментира британският в. “Индипендънт”. Още повече че Марин се постара много да омекоти образа на формацията, изграден от баща ѝ Жан-Мари льо Пен. Тя дори се дразни, когато я идентифицират с екстремно дясното. Така една от най-разпознаваемите жени във френската политика в годините

си изгради образ на

лидер, готов да спазва

демократичните принципи

Избирателната активност на тези избори се очаква да е рекордно ниска. Според социологическата агенция “Елаб” са гласували едва 31,5 на сто от избирателите, като мнозина са предпочели да се възползват от топлия слънчев ден. Това означава, че президентът и правителството не са постигнали никаква мобилизация.

Изборите показаха също, че управляваща партия, създадена едва преди 5 г.,

няма силно

представителство

в регионите

и разчита единствено на националната си популярност. Анализатори не изключват след втория тур идната неделя тя да не успее да вземе нито един регион.

Стратегията на “Национален сбор” е да краде гласове от умерено настроения десен електорат. Същата обаче е целта и на левоцентристката управляваща партия “Република, напред”, така че битката се очертава наистина да е люта. Дълго време във Франция съществуваше един изборен феномен - предварарително много хора обявяваха, че ще гласуват за крайната десница, но в деня на изорите се обединяваха срещу нея. Дали и този път ще е така, предстои да се види първо на втория тур, а после и на президентските избори.