Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори помагат на бедни и на жертви на домашно насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914054 www.24chasa.bg
Адвокат Екатерина Захариева и ромският медиатор Ганчо Илиев работят по проекта с нуждаещи се от Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

По проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, ще бъдат обучени за това над 300 адвокати от цялата страна

"Неотдавна мъжът ми почина от коронавирус. Болестта го отнесе бързо, за 2-3 дни. Беше едва на 29 години. Останах вдовица с две деца - едното на 10, другото на 1 годинка. Какво да правя, от кого да търся помощ?". Младата жена, цялата облечена в черно, една сдържа сълзите си. Дошла е на срещата с екипа от мобилни адвокати с крехката надежда, че все някой може да й помогне в този критичен за нея момент. Чувства се така, че все едно е изживяла досега няколко живота - толкова трудности и беди са се стоварили върху нея за съвсем кратко време.

Зам.-министър Мария Павлова и ромският медиатор Ганчо Илиев изслушаха днес Красимира Мишева от Стара Загора, чийто 27-годишен син останал инвалид след автомобилна катастрофа.  СНИМКА: Ваньо Стоилов
Зам.-министър Мария Павлова и ромският медиатор Ганчо Илиев изслушаха днес Красимира Мишева от Стара Загора, чийто 27-годишен син останал инвалид след автомобилна катастрофа. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Друга майка, Красимира Мишева, със син на 27 години, идва в приемната със съвсем различен въпрос. Преди 2 години момчето й претърпяло тежка катастрофа, за която нямало вина. От тогава останало инвалид - не може да движи едната си ръка и единия си крак. Не може и да работи. По случая се води съдебно дело, но жената не знае докъде и стигнало то и ще получи ли детето й някакво обезщетение.

Красимир Иванов от Стара Загора се оплака лично на зам.-министър Мария Павлова, че най-вероятно е станал жертва на имотна измама. СНИМКА: Ваньо Стоилов
Красимир Иванов от Стара Загора се оплака лично на зам.-министър Мария Павлова, че най-вероятно е станал жертва на имотна измама. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Двеге жени посетиха днес пункта за предоставяне на безплатни правни консултации в ромския квартал на Стара Загора "Лозенец". Вторият казус изслушва лично зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, която дойде за консултациите. Местни адвокати ще помогнат на обърканата жена не само да получи информация, но и да защити правата на сина си. И в двата случая правните услуги и съвети за двете жени са безплатни. Те са в рамките на проекта "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност" на Ниционалноно бюро за правна помощ към Министерството на правосъдието. Той се финансира от Норвежкия финансов механизъм, до края на 2023 г. по него ще бъдат усвоени 750 хиляди евро.

Почернена млада вдовица, майка на две деца, дойде днес в пункта по проекта в ромския квартал на Стара Загора
Почернена млада вдовица, майка на две деца, дойде днес в пункта по проекта в ромския квартал на Стара Загора "Лозенец", за да потърси правен съвет за проблемите си. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Специално сме благодарни на норвежката съдебна администрация, която е наш партньор по този проект. Норвежката страна не само споделя с нас опита си по тези въпроси, но не крие и проблемите и трудностите, с които се среща", изтъкна пред медиите зам.-министър Павлова.

В три града на страната - Стара Загора, Велико Търново и Варна, на практика от април вече работят пилотни пунктове за предоставяне на безплатни правни консултации. До момента са предоставени 433 такива консултации, 304 от които - от мобилни екипи, обобщи пред "24 часа" ръководителят на проекта Диляна Гитева. В Стара Загора конкретно засега са ангажирани 6 адвокати-доброволци, идеята е те да станат 20. В цялата страна до края на проекта през 2023 г. ще бъдат обучени над 300 адвокати, които да работят с бедни хора и представители на ромската общност. Проектът разчита много и на ромските медиатори, които също са ангажирани с него.

Мобилните екипи посещават отдалечени райони на страната, където хората по-рядко достигат до правни услуги. Например в област Стара Загора такива срещи вече е имало в община Николаево, казва ромският медиатор Ганчо Илиев. Той обобщава молбите на желаещите да се срещнат с адвокат и организира срещите два пъти месечно на територията на квартала. "След разговорите, а най-често те са с хора от семейства в риск, имаме много последваща работа - попълване на документи, осигуряване при необходимост на социална защита и т.н.", казва още той.

Разбира се, подобна помощ могат да търсят и нуждаещи се не само от тези три области, а от цялата страна. За целта те трябва да се обърнат към местната адвокатска колегия. Безплатен телефон за услуги е разкрит и от Националното бюро за правна помощ, припомня неговият председател Наталия Илиева.

"Най-често хората ни търсят по въпроси, свързани с децата. Правим консултации за издръжка, родителски права, при разводи. Консултираме желаещите и за изпълнителни производства, плащане на кредити и битови сметки, по всякакви проблеми", коментира още Диляна Гитева. Тя акцентира на факта, че през последната година заради по-затворения начин на живот, наложен от коронавируса, са се увеличили сигналите на телефон 112 за домашно насилие. През последната година в Стара Загора те са били 1290, а във Варна - 1700. "Насилието не е само физическо, то може да бъде вербално или икономическо. Не само жени и деца се оплакват от него, имаме сигнали и от мъже", допълва тя.

Но казусите могат да бъдат и от друго естество. Красимир Иванов от Стара Загора днес се жалва лично на зам.-министър Мария Павлова, че най-вероятно е станал жертва на имотна измама. По документи и с нотариален акт той е собственик на двор с къща на старозагорската улица "Димчо Стаев". При проверка в регистъра обаче се оказало, че собственик на имота незнайно как вече е младеж от Разград, а на Иванов бил оставен само третият етаж от къщата, който изобщо не съществува.

По този проект адвокатите консултират безплатно потърпевшите, но не поемат по-нататък тяхната защита при необходимост от съдебни дела.

В крайна сметка в трите пилотни области по проекта ще бъдат изградени местни координационни механизми между правозащитните институции и гражданските организации, които предоставят услуги, в работата им с бедни и с уязвими групи от ромската общност. На практика това означава, че ако дете, жертва на домашно насилие, попадне например в Спешния център, медиците там не само да му окажат медицинска помощ, но и да знаят къде да се обадят, за да се търси по-нататъшно решение на неговия проблем. "Ако тези механизми са успешни, те могат да се надградят и на национално равнище", смята Диляна Гитева.