Дават 2,3 млн. лв. за ремонти на училища и детски градини в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914233 www.24chasa.bg
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ремонти за над 2,3 млн. лв. ще се извършат в училища и детски градини от 16 столични района до края на годината. Финансирането е със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), става ясно от доклад, който СОС ще разгледа в четвъртък. Той бе одобрен днес от комисията по финанси.

Обектите от образователната инфраструктура са в повече от половината столични райони, като в "Красно село" например са 3. В "Младост" и още няколко района има повече от едно училище или градина. Според исканията на СОПФ районните кметове са направили списък с всички обекти от образователната структура, които трябва да бъдат обновени и ремонтирани.

Само за детска градина 162 в "Красно село" се необходими 106 900 лв. за конструктивно укрепване на новата сграда и изграждане на нова дворна дъждовна канализация с дължина 80 м. Още 167 000 лв. ще бъдат насочени към район "Оборище" за вътрешни ремонти на сградата на 151-а детска градина. 94 000 лв. са предвидени за район "Изгрев", където ще се ремонтира покрива на детска градина 133. В детска градина 19 в "Лозенец" ще се подменя покрива за 60 200 лв.

Ремонти ще се правят и в район "Витоша" - в 64-о основно училище и в две детски градини. В "Люлин" ще се обновят класните стаи, коридорите и ел. таблото в 27 СУ "Георги Караславов". Най-голям ремонт е необходимо да се направи в 75-о училище "Тодор Каблешков" в "Красна поляна". Там ще се подмени носещата дървена конструкция на покрива, както и ремонт на покрива на основната сграда. Две детски градини ще се ремонтират в район "Нови Искър". Сред обектите, одобрени за финансиране, са читалище "Просвета 1929" Долни Пасарел и 150 ОУ "Васил Левски" в кв. "Челопечене".

Всички строителни дейности ще се извършват след провеждане на процедури за избор на изпълнител от районните администрации.

„Фондът ще продължава да финансира образователната инфраструктура във всички райони на София без да ги дели, защото образованието е приоритет на Столичната община", коментира председателят на СУСОПФ и зам.председател на комисията по финанси Стефан Марков.