ЮНЕСКО: Круизи и ремонти застрашават Венеция и Будапеща

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914404 www.24chasa.bg
Венеция Снимка: РОЙТЕРС

Венеция и Будапеща могат да попаднат в списъка на ЮНЕСКО за застрашеното световно наследство, докато търговското пристанище на Ливърпул може да загуби статута си заради бързото си развитие, предаде АФП.

Въздействието на туризма е един от критериите да бъде поискано включването на Венеция в списъка на застрашеното наследство. ЮНЕСКО призовава за незабавна забрана за влизане на големи круизни кораби в лагуната, предаде БТА. 

Италианските власти многократно са обявявали забрана за влизане на големи круизни кораби. В същото време, докато не бъде намерен алтернативен маршрут, лайнерите могат да влизат там.

Този въпрос остава нерешен от много години. Венеция е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 1987 година.

Организацията на ООН е загрижена и от мащабни ремонти в квартала, където е крепостта Буда в Будапеща, както и от състоянието на бреговете на р. Дунав.

Решението ще бъде взето на 44-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която започва в средата на юли. На нея ще бъде разгледано състоянието на 255 обекта, вече включени в списъка на световното наследство. От тях 53 са също в списъка на застрашено световно наследство. Ще бъдат разгледани и нови номинации за списъка на световното наследство.