Стефан Янев в Лом: Ще помогнем в рамките на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914471 www.24chasa.bg
Премиерът Стефан Янев в Лом СНИМКА: Правителствена информационна служба

Правителството ще се погрижи да бъде възстановено нормалното състояние на улиците и пътните артерии, заяви министър-председателят Стефан Янев в Лом, където лично посети драстично увредените улици в следствие на дъждовете и бурите в района. „Държавата трябва да е навсякъде, във всеки български град, близо до всеки български гражданин“, категоричен беше премиерът Янев. Министър-председателят отбеляза, че с възможностите на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще бъде оказана помощ, така че последиците за градската инфраструктура да бъдат поправени. Същевременно Агенция „Пътна инфраструктура“ ще отговори на нуждите по отношение на пострадалата част от републиканската пътна мрежа. „В рамките на законовите процедури ще окажем помощ“, изтъкна премиерът. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Министър-председателят Стефан Янев напомни, че в рамките на последната седмица е провел вече няколко срещи с различни представители на местната власт. Целта е не само да бъде подобрен диалогът с централната власт, но и да бъдат предприети реални действия за решаването на проблемите на българските граждани в различните райони на страната. „Стремим се да погледнем проблемите и от гледна точка на местната власт, която е най-близо до хората, така че да бъдем максимално полезни и в ситуации като тази“, добави Янев.

Стефан Янев в Лом: Ще помогнем в рамките на закона

На въпрос на медиите за проблемите на общината с безводието, неизградения воден цикъл и липсата на пречиствателна станция и канализационна система премиерът Стефан Янев посочи, че тази „патова ситуация“ вкарва държавата в наказателна процедура. Според министър-председателя, за да се излезе от настоящия „омагьосан кръг“, са необходими усилията на всички институции. Янев изтъкна, че правителството вече работи по проблема, който е бил дискутиран включително по време на днешната му среща с ръководството на НСОРБ. „Търсим решения, ангажиментът на държавата го има“, заяви Янев и добави, че решението следва да бъде в съзвучие с европейските регламенти.

Стефан Янев в Лом: Ще помогнем в рамките на закона

Кметът на Лом Георги Гаврилов благодари на премиера Стефан Янев за бързата реакция и за отговорното отношение. Гаврилов добави, че към момента щетите все още се изчисляват. Същевременно възмутени граждани очакваха министър-председателя в района на драстично увредените пътни настилки. Те се оплакаха от липсата на ангажираност и плановост към проблемите на този регион и пълното им неглижиране с години.

Стефан Янев в Лом: Ще помогнем в рамките на закона

Посещението на министър-председателя Стефан Янев в пострадалия от бедствието район завърши със среща с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев и със заместник министрите - на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и на околната среда и водите Петър Димитров. На срещата беше обсъдено по-бързото въвеждане на мерките, по които правителството оказва съдействие за преодоляването на щетите от бедствието.