България потвърди пред Съвета на ЕС, че ветото за Македония остава в сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914546 www.24chasa.bg

Служебният зам.-министър на външните работи Румен Александров участва в заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, където беше обсъдено състоянието на процеса на разширяване на ЕС, съобщи Постоянното представителство в Брюксел, цитирано от БТА.

Той е потвърдил, че подкрепената от Народното събрание през 2019 г. позиция за европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ) остава в сила.

България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, е посочил Александров, цитиран в съобщението. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме РСМ да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока, добавил той.

Това включва изричния отказ на РСМ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в РСМ, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.

Независимо от двустранния ни диалог с РСМ България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка за присъединяване към ЕС, е заявил Александров.

България днес е дала висока оценка за постиженията на Албания при реформите и е потвърдила подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната, се допълва в съобщението. Ръководената от Александров българска делегация е участвала днес и в междуправителствените конференции със Сърбия и Черна гора.