Делян Пеевски е предприел действия в САЩ за отмяна на санкциите по „Магнитски“

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914609 www.24chasa.bg
Делян Пеевски

Проверка на „24 часа“ по воденото в Окръжния съд на Ню Йорк дело „РИКО“ показва, че на 21.06.2021г. е депозирано становище от американската адвокатска кантора „Морган Луис“. В него се посочва, че Делян Пеевски е предприел правни действия пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите (OFAC) на Съединените американски щати, за отмяна на наложените му по закона „Магнитски“ санкции. От становището, подписано от адвокат Кенет Шактър, става ясно, че това се е случило още миналата седмица, като процедурата пред OFAC вероятно е задвижена именно от „Морган Луис“.

„Морган Луис“ е една от най-големите адвокатски кантори не само в САЩ, но и в света, като разполага с 31 офиса в Северна Америка, Европа, Азия и Близкия изток. Техни клиенти са 75% от всички компании включени във Fortune 100, като по информация в Уикипедия през годините е защитавала в различни производства много известни политици и бизнесмени.

Припомняме, че делото „РИКО“ беше заведено в края на януари 2019г. от варненския адвокат Захари Томов срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът е за имоти в гр. Балчик и нереализирания проект „Силвърбийч“. Повече от две години оттогава, делото не е стартирало, като все още се очаква произнасяне по допустимостта на подобен иск на територията на САЩ.

Ангажирането на кантора от ранга на „Морган Луис“ и заявеното категорично становище от нейна страна, че стартирането на процедурата пред OFAC е факт в изключително кратък срок след налагането на санкциите по „Магнитски“, е ясен индикатор за обстоятелството, че американските адвокати на Пеевски ще положат всички усилия, за да убедят американското правителство да преразгледа позицията си.