По 94 заразени и 12 жертви на ден за седмицата (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914747 www.24chasa.bg

Епидемията в България продължава да утихва и заразените намаляха до невиждан от една година брой. Средно по 94 нови болни на ден са отчитани - с 19% по-малко от предишната седмица.

Жертвите са средно 12 на ден - с 25% нагоре. Въпреки лекото покачване за тази седмица, се очаква през лятото броят на починалите да не минава 10 на ден.

От направените за седмица 82 хил. теста за коронавирус само 0,8% са били положителни.

Във вторник в болници лежаха 1698 души (-24%), а в реанимациите - 200 (-17%).

Към 8 юни 21 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 27. (Виж таблицата.)

Единадесет области вече са в зелената зона на картата на риска. Критерият за минаване в зелено са броят на случаите на 100 000 жители през последните 14 дни да е под 20 души.

Към тях през следващата седмица ще бъдат добавени още дванайсет области, тъй като показателите им са между 20 и 30.

Активните случаи за пръв път от октомври 2020 г. са под 10 хиляди - 9966. Седмица по-рано бяха 12 хил.

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, сме на 35-о място в света. (Виж таблицата.)

В Европа има 5% спад на заразените и 9% - на жертвите.

Във Великобритания скокът на заразените е 31%. Обединеното кралство е на първо място в Европа по брой заразени на милион население. Следват Русия (+29%) и Португалия (+54%), където болните продължават да се увеличават. Това е притеснително, като се има предвид, че британците и португалците бяха успели да сведат нивата на коронавируса до едни от най-ниските на Стария континент.

Най-засегнатата страна в света вече е Бразилия. Там са регистрирани 20% от заразените и 25% от жертвите в света. Индия излезе от пика на коронавируса и там епидемият спада с бързи темпове.

В последните данни на НСИ за починалите в България за втората седмица на юни скрита смъртност от COVID-19 отново няма. (Виж графиката.)

По време на двата големи пика на епидемията у нас през ноември - декември и март-април имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса.

С нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двете вълни на COVID-19 тези случаи на “необичайна” смърт надхвърлят 16 000.

От предпоследната седмица на май “скритата” смъртност изчезна успоредно с утихването на епидемията у нас.