Кораб вдигнал вълна и удавил трите български момичета в Рейн (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914874 www.24chasa.bg
СНИМКА: ТУИТЪР/ПОЛИЦИЯ НА ДУИСБУРГ

Реката е смъртоносен капан, предупреждава полицията в Дуисбург

Преминаващ кораб вдигнал големи вълни и потопил трите български момичета, които се удавиха в бурните води на река Рейн край германския град Дуисбург. Инцидентът стана на 16 юни вечерта в район до предградието Марксло, където живеели семействата на жертвите, пишат местни медии.

Децата са 13-годишната Гергина, 14-годишната Жулиета и братовчедка им Ели на 17 години. Те влезли във водата миналата сряда на място, където според германските медии има пясъчен плаж. Веднага започнала издирвателна мисия.

Най-голямото

дете било

извадено живо

от спасителните екипи. 17-годишното момиче било локализирано с помощта на спасителен хеликоптер и опитен плувец. Спешните екипи се опитали да я реанимират, но по-късно тя починала в болница, съобщава Ер Те Ел.

“Рейн е смъртоносен капан!”, предупреждава полицията в Дуисбург.

В акцията по издирването на другите две деца се включили над 160 спасители, полицаи, пожарникари, водолази, а реката е претърсвана както с катери, така и с хеликоптери. Въпреки това телата на двете момичета не бяха открити дни след инцидента.

В петък говорител на полицията в Дуисбург съобщи, че няма шанс българските тийнейджърки да са оцелели, защото

течението на

Рейн е много

мощно и бързо

Според местните власти скоростта на водата на моменти достига 12 км/ч, а вълните от преминаващите кораби правят плуването в реката опасно дори за опитни плувци.

В неделя телата на другите две деца изплували в нидерландската част на река Рейн. Според “Билд” това са именно Гергина и Жулиета. Телата били на брега на различни места край Росум и Гент в нидерландската провинция Ваал.

“Смятаме, че са те. Семейството им също. Близките им описаха дрехите и бижутата, които са носили, и описанията съвпадат с откритите вещи на удавниците.

100-процентова

сигурност ще

имаме след ДНК

експертизата,

резултатите от която ще излязат в края на седмицата”, заяви говорителят на полицията в Дуисбург Щефан Хирш.

Мястото на инцидента край Дуисбург е популярно за плуване и отдих, тъй като има пясък, но често опасностите от течения и водовъртежи в река Рейн са големи.

Защо се стига до тези трагични инциденти?

Топлото време в Германия кара много хора да търсят прохлада край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но напоследък почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора, разказва “Дойче веле”.

Такъв е случаят край Дуисбург. Именно в реки и други водоеми се давят най-много хора - 335 от общо 378 удавили се през 2020 година в Германия. Данните на браншовия съюз на водните спасители DLRG сочат, че

в някои години

броят на удавилите

се надхвърля 550 души

Особено много трябва да се внимава в Рейн, предупреждават експертите и призовават хората да не се къпят в реката - в нито един неин участък. Водите на Рейн са особено коварни заради опасните течения - ако човек бъде завлечен навътре в реката, той не е в състояние да се добере отново до плиткото, дори да е професионален плувец.

В жарките летни дни около официалните плажове дежурят спасители с лодки, а полицейски катери гонят хората, които влизат да се къпят на опасни места. Но не е възможно такъв контрол да бъде установен по цялото течение на реката, затова се разчита на благоразумието на хората. И тук много важна е ролята на родителите, посочва германската медия.

В интервю за WDR воден спасител описа опасността съвсем нагледно:

Все едно родител

да гледа безучастно

как детето му играе с топка на

аварийната лента на магистралата

В интервюто водният спасител припомни, че заради пандемията учениците дълго време нямаха часове по плуване, а това увеличава риска от нещастни случаи.

Отново заради пандемията много родители се опитват да избягват ограниченията за посещения на плувните басейни, които често включват и предварително резервиране на час. Затова мнозина предпочитат да водят децата си на плаж край някоя река или езеро. “Но ако човек не може да плува достатъчно добре, много бързо може да стане опасно”, предупреждава водният спасител Михаел Найсе.

От DLRG съобщават, че заради противопандемичните мерки предлаганите от тях курсове по плуване за деца не могат да бъдат запълвани 100 процента. През 2020 година едва 14 600 деца са издържали в DLRG най-ниското ниво на изпита по плуване - със 70% по-малко, отколкото през предходната година.

Спада и нивото на общите умения по плуване на учениците в Германия, предупреждават от Съюза на водните спасители. Според техните данни почти 60% от 10-годишните не умеят да плуват достатъчно добре.