ВАС отказа да гледа жалбата на партията на Божков срещу включването й в списъка по "Магнитски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9914967 www.24chasa.bg
Върховен административен съд

До момента жалбите във ВАС срещу списъка са близо 40

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято" против Решение № 441 на Министерския съвет от 04 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица по закона "Магнитски".

До момента жалбите във ВАС срещу списъка са близо 40. 

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на партията да участва в насрочените избори за народни представители.

Поради това понастоящем не е налице законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за същото лице по силата на този акт.

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди.

Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество. Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.