Адвокати и ромски медиатори помагат безплатно на бедни и тормозени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9915227 www.24chasa.bg
Зам.-министър Мария Павлова и ромският медиатор Ганчо Илиев изслушаха Красимира Мишева от Стара Загора, чийто 27-годишен син останал инвалид след автомобилна катастрофа. СНИМКА: Ваньо Стоилов

По проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, ще бъдат обучени над 300 защитници

Във Велико Търново, Стара Загора и Варна работят пилотни пунктове за безплатни консултации, подобна помощ могат да търсят и нуждаещи се от цялата страна - трябва да се обърнат към местната адвокатска колегия

Пунктове за безплатни консултации за бедни и жертви на домашно насилие работят в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна. Екипите от адвокати и ромски медиатори, които обикалят и селата, предоставят безплатна правна помощ на нуждаещи се.

“Неотдавна мъжът ми почина от коронавирус. Болестта го отнесе бързо - за 2-3 дни. Беше едва на 29 години.

Останах вдовица

с две деца -

едното на 10,

другото на

годинка

Какво да правя, от кого да търся помощ?”

Младата жена, цялата облечена в черно, едва сдържа сълзите си. Дошла е на срещата с екипа с крехката надежда, че все някой може да ѝ помогне. Чувства се така, все едно е изживяла досега няколко живота - толкова трудности и беди са й се стоварили.

Друга майка - Красимира Мишева, със син на 27 г., идва в приемната със съвсем различен въпрос. Преди 2 г. момчето ѝ претърпяло тежка катастрофа, за която нямало вина. Оттогава останало инвалид,

не може да

движи едната си

ръка и единия

крак. Не може

и да работи

По случая се води съдебно дело, но Красимира не знае докъде е стигнало то и ще получи ли детето ѝ някакво обезщетение.

Двете жени посетиха във вторник пункта за безплатни правни консултации в ромския квартал на Стара Загора “Лозенец”. Втория казус изслуша лично зам.-министърката на правосъдието Мария Павлова, която пристигна за консултациите. Местни адвокати ще помогнат на обърканата жена не само да получи информация, но и да защити правата на сина си.

И в двата случая правните услуги и съвети са безплатни. Те са в рамките на проекта “Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност” на Националното бюро за правна помощ към Министерството на правосъдието. Той се финансира от Норвежкия финансов механизъм. До края на 2023 г. по него ще бъдат усвоени 750 хил. евро.

“Специално сме благодарни на норвежката съдебна администрация, която е наш партньор по този проект. Норвежката страна не само споделя с нас опита си по тези въпроси, но не крие и проблемите и трудностите, с които се среща”, изтъкна пред медиите зам.-министър Павлова.

В Стара Загора, Велико Търново и Варна на практика от април вече работят пилотни пунктове за предоставяне на безплатни правни консултации. До момента са направени 433 такива, 304 от които от мобилни екипи, обобщи пред “24 часа” ръководителят на проекта Диляна Гитева.

В Стара Загора

засега са

6-има адвокати

доброволци,

идеята е да

станат 20

Във Велико Търново те са петима (виж карето). В цялата страна до края на проекта през 2023 г. ще бъдат обучени над 300 адвокати, които да работят с бедни хора и представители на ромската общност. Проектът разчита много и на ромските медиатори, които също са ангажирани с него.

Мобилните екипи посещават отдалечени райони на страната, където хората по-рядко достигат до правни услуги. Например в област Стара Загора такива срещи вече е имало в община Николаево, казва ромският медиатор Ганчо Илиев. Той обобщава молбите на желаещите да се срещнат с адвокат и

организира

срещите два пъти

месечно на

територията на

квартала

“След разговорите, а най-често те са с хора от семейства в риск, имаме много последваща работа - попълване на документи, осигуряване при необходимост на социална защита и т.н.”, казва още той.

Разбира се, подобна помощ могат да търсят и нуждаещи се не само от тези 3 области, а от цялата страна. За целта те трябва да се обърнат към местната адвокатска колегия.

Безплатен

телефон

за услуги

е разкрит и от Националното бюро за правна помощ, припомня неговият председател Наталия Илиева.

“Най-често хората ни търсят по въпроси, свързани с децата. Правим консултации за издръжка, родителски права, при разводи. Консултираме желаещите и за изпълнителни производства, плащане на кредити и битови сметки, по всякакви проблеми”, коментира още Диляна Гитева.

Тя акцентира на факта, че през последната година заради по-затворения начин на живот, наложен от коронавируса, са се увеличили сигналите на телефон 112 за домашно насилие. През последната година в Стара Загора те са били 1290, а във Варна - 1700, във Велико Търново - 769. “Насилието не е само физическо, то може да бъде вербално или икономическо.

Не само жени и

деца се оплакват

от него, имаме сигнали и от мъже”, допълва Гитева.

“През последните две години минимум две жени на месец биват убивани чрез насилие, а когато бяхме поставени под карантина в рамките на два месеца, жертвите, убити от партньорите си, са 9.” Така очерта тежестта на проблема с домашното насилие заместник-омбудсманът Елена Чернева. Тя присъства на откриването на пилотен център за безплатна правна помощ на хора, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност във Велико Търново.

Специален фокус е поставен върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, живеещи в отдалечени и изолирани селски райони. Целта е да научат правата си, а в по глобален план да се изготви механизъм между институциите за ефективна защита на пострадалите.

Но казусите могат да бъдат и от друго естество. Красимир Иванов от Стара Загора вчера се оплака лично на зам.-министър Мария Павлова, че най-вероятно е станал жертва на имотна измама. По документи и с нотариален акт той е собственик на двор с къща на старозагорската улица “Димчо Стаев”. При проверка в регистъра обаче се оказало, че собственик на имота незнайно как вече е младеж от Разград, а на Иванов бил оставен само третият етаж от къщата, който изобщо не съществува.

По този проект адвокатите

консултират

безплатно

потърпевшите,

но не поемат

по-нататък

тяхната защита

при необходимост от съдебни дела.

В крайна сметка в трите пилотни области по проекта ще бъдат изградени местни координационни механизми между правозащитните институции и гражданските организации, които предоставят услуги, в работата им с бедни и с уязвими групи от ромската общност. На практика това означава, че ако дете, жертва на домашно насилие, попадне например в Спешния център, медиците там не само трябва да му окажат медицинска помощ, но и да знаят къде да се обадят, за да се търси по-нататъшно решение на неговия проблем. “Ако тези механизми са успешни, те могат да се надградят и на национално равнище”, смята Диляна Гитева.

Изслушват хората на полето, в кошара срещнаха овчар, държан като роб

Петима адвокати вече осъществяват правни консултации в област Велико Търново. Търсят клиентите си направо на полето или пред селския магазин. Адвокатите Ирена Стасинопулу и Цветомира Йорданова разказват случай на овчар, държан като роб от работодателя си в с. Стамболово.  

Човекът имал нужда от помощ, но нямало как да остави стадото, затова те го намерили в кошарата. Пастирът не получавал нито лев, нямал договор и осигуровки, а само комат хляб, бой и заплахи. Фермерът твърдял, че удържа заплатата му заради дългове на голяма фирма, на която дори не разбрал как е станал собственик.

“Беше много уплашен, много стресиран, кален. В края на краищата наистина се оказа, че той е собственик на една голяма фирма. Той въобще не може да схване за какво става въпрос, но наистина беше гладен, бит и държан да пасе овцете. Ние му обяснихме ситуацията, направихме всички проверки и след консултациите разбрахме, че заедно с друг работник са намерили сили и са напуснали този човек. Той не вярваше, че може да излезе оттам, мислеше, че няма да излезе жив”, разказва адвокат Стасинопулу.

Тя и колегите ѝ са категорични, че работата на терен е най-важна, почти нямат консултации на място във Велико Търново. “Хората ги е страх, особено в случаите с домашно насилие, и желаят наистина да се срещнем на терен с помощта на ромския медиатор, който организира такива срещи. Ние сме повече психолози в началото”, обяснява адвокатката.

Стасинопулу вече има и първи случай, по който е одобрена от Националното бюро за правна помощ да води дело като служебен адвокат на жертва на насилие. “Жената не пожела да води дело за домашно насилие, защото се страхува да не бъде убита. И засега работим само за дело за родителски права и за издръжка”, разказа тя.