Ватикана иска промени в италиански законопроект за борба с хомофобията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9915250 www.24chasa.bg
Базиликата "Свети Петър" във Ватикана СНИМКА: РОЙТЕРС

Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на законопроект за борба с хомофобията, предаде Ройтерс.

Според Ватикна законопроектът в сегашната си форма може да ограничи религиозната свобода на Римокатолическата църква в Италия.

Протестът, за който съобщи днес в."Кориере дела сера", е бил връчен на италианското посолство към Светия престол от ватиканския външен министър на 17 юни.

Протестът се отнася за така наречения "Закон Дзан", наименуван така в чест на Алесандро Дзан, депутат хомосексуалист от левоцентристката Демократическа партия. Законопроектът бе одобрен от долната камара на италианския парламент и в момента се дебатира в комисия на Сената.

Ватикана смята, че в сегашната си редакция законопроектът нарушава Латеранските договори от 1929 г., които установяват Ватикана като суверенна държава и регулират отношенията между Светия престол и Италия.

Ватикана се опасява, че законопроектът може да доведе до криминализирането на Римокатолическата църква в Италия заради отказа й да благославя еднополови бракове и заради противопоставянето й на осиновяването на деца от хомосексуални двойки и заради отказа й да преподава теории, свързани със сексуалната принадлежност, в католическите училища, заяви източник от Ватикана.

Макар Римокатолическата църква редовно да порицава дискриминацията и насилието срещу хомосексуални, тя се обявява против всякакви теории за половете, които са в състояние да размият или премахнат различията между мъжете и жените, отбелязва Ройтерс.

От законопроекта в сегашната му редакция не са доволни и някои членове на партиите "Напред Италия" и "Лига", отбелязва ТАСС. Те настояват също за изменение на редица формулировки на този текст.