Пендаровски: И европейските партньори са отговорни за отлагането на интеграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9915279 www.24chasa.bg
Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ръководството на ЕС и европейските партньори са отговорни за отлагането на процеса на интеграция на страната и на Турция, които от години имат статут на кандидати, предадоха македонските медии.

"За съжаление, европейските истории и на двете страни не са успешни. Никой не е виновен, бих искал да търся вина у нас, но не мога да избегна да говоря чистата истина. И нашите европейски партньори в Брюксел имат вина за това", заяви Пендаровски за турската Анадолска агенция, цитирана от Радио Свободна Европа, предаде БТА. 

Пендаровски добави, че Република Северна Македония чака в процеса на интеграция в ЕС над 16 години, от 2005 г.

"Все още чакаме началото. Чакаме начало на преговори, а не влизане в ЕС. Заедно с дългогодишните неразбирателства, които имаме с Гърция, друг проблем са блокадите, които дават от източната ни съседка България", каза Пендаровски.

Той добави, че "противно на традицията на интеграционните процеси някои исторически теми постоянно се поставят на масата".

Турция започна преговори за пълноправно членство в ЕС през 2005 г. и досега не са направени големи стъпки към тази цел, припомня радиото.