Путин и Меркел обсъдиха в телефонен разговор сигурността в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9915652 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона общите усилия на Москва и Берлин за гарантирането на сигурността в Европа, съобщи БНР.

По молба на Меркел Путин я е информирал за резултатите от преговорите си с президента на Съединените щати Джо Байдън на 16 юни в Женева.

От пресслужбата на Кремъл уточниха, че разговорът се е състоял по инициатива на канцлера Меркел във връзка с 80-та годишнина от началото на Великата отечествена война и отбелязвания днес в Русия Ден на паметта и скръбта.

На 22 юни 1941 г. хитлеристка Германия напада Съветския съюз. Ангела Меркел е изразила съчувствието си към руския народ във връзка с неизмеримите страдания, които е причинила започнатата от нацистите война.

Двамата лидери на подчертали, че е много важно историческата памет за тези събития да бъде съхранена. Путин и Меркел са били единодушни, че от ключово значение за съдбата на следвоенна Европа е било помирението между руския и германския народ.

В днешния си брой германският всекидневник "Ди Цайт" публикува статия на Владимир Путин. В нея руският президент се обявява за възстановяване на партньорството между Русия и Европа на основата на въпросите от взаимен интерес.