Арх. Мирянов: "Златен век" ще го има, независимо дали с тази или нова заверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916052 www.24chasa.bg
Архитект Пламен Мирянов СНИМКА: Архив

Сградата "Златен век" винаги е била замислена за висока.  Дали ще бъде с презаверката, която е от 2012 г., или с друга презаверка, тази сграда ще я има. Това каза пред Би Ти Ви арх. Пламен Мирянов от "Артекс" по повод казуса със спирането на строежа на небостъргача от ДНКС заради изтекло през 2020 г. разрешително за строеж.

"Със сигурност има валидно разрешително, всичко е валидно до 2022 г., съдът се произнесе. По всички признаци би трябвало 2-те години, в които водехме делата в съда, да се приспаднат", обясни гледната си точка за казуса архитектът. И посочи, че от компанията са готови да намалят размера на сградата от 34 на 31 етажа. 

От 2007 г. е разрешението за строеж за 5 години. Подновено е през 2012 г. През февруари 2017 г. са публикувани промените в Закона за устройство на територията. Съгласно тях срокът за завършване на строителството е 10 години от откриването на строителната площадка. Тогава имаме акт, чието съдържание се пренарежда от новата правна норма. ДНСК изчислява от датата на откриване на презаверката, което е нонсенс, обясни адвокатката на компанията Милена Гайдарска.