Проблеми с онлайн изпита по български език в Украйна и Молдова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916077 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат.

Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре. Платформата е изработена специално за целите на тази кампания.

В събота системата дълго време била блокирана. Заради проблемите в този ден е била дадена възможност изпитът да се повтори в неделя. Някои дванадесетокласници обаче и при повторния опит не са успели да приключат изпита успешно.

987 кандидати от общо 1050 явили се на изпита са го положили успешно, казва пред БНР Галина Дреновска, директор на Дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и наука. Системата е била тествана с много по-голям брой хора от явилите се на изпита, но въпреки това техническите проблеми са факт, разказа още тя. Стана ясно още, че системата е била отворена повече от месец преди изпита за упражнения. 

"Ще се търси вариант неуспелите да положат изпита поради технически причини, да се явят отново. За втория ден нямаме доказателства, че поради вина на системата някой не е успял да завърши" - заяви още Дреновска.