Прокуратурата даде Николай Малинов на съд за шпионаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916141 www.24chasa.bg
Николай Малинов пътува до Москва, където Путин го награди с орден. По-късно САЩ сложиха черен печат на съдията, който му разреши да излезе зад граница.

Спецпрокуратурата даде на съд за шпионаж председателя на политическа партия "Възраждане на Отечеството" и дългогодишен лидер на движение "Русофили" Николай Малинов, съобщиха от държавното обвинение. 

Малинов е подведен под отговорност за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

Шпионският скандал с Малинов е от септември 2019. г Разследващите обясниха, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска. Имало и конкретни стъпки как да стане това. В документа се описва и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябва да останат в руската орбита. Споменават се Виваком, оръжейният завод "Дунарит" и други.

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин. Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, казват от прокуратурата.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.