Никола Димитров: Ще отидем в ЕС като македонци, които говорят македонски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916182 www.24chasa.bg
Вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров СНИМКА: Ройтерс

Ще отидем в ЕС като македонци, които говорят македонски език, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров за македонската телевизия Сител след вчерашното решение на външните министри на ЕС в Люксембург. Ако цената за приемане в ЕС е обезличаване, такъв ЕС не ни трябва, заяви той, цитиран от БТА.

От института за европейска политика казват, че решението е било очаквано и не гледат с оптимизъм на идния период.

Според Димитров след това се поставя ключовият въпрос може ли страните на Балканите да вярват на ЕС.

Шанс за започване на преговори с ЕС през юни има, но са сведени до теория, според външния министър Буяр Османи, който не губи надежда за обрат и позитивно решение през следващите дни, предава още Сител.

Според него има теоретична възможност за позитивно решение и той отбелязва, че единствено президентът на България има пълен политически мандат в момента. Това е възможност ветото да се оттегли, тоест решение да се вземе на самата среща на високо равнище на европейските лидери, каза Османи.

В София разменихме идеи по всички отворени въпроси, но все още нямаме сигнали приемливо ли е нещо от тях, каза Османи. Въпросите за македонската идентичност са обхванати в португалското предложение, за което продължаваме да смятаме, че е добра основа за решение, подчерта Османи.

Премиерът Зоран Заев се срещна вчера с посланиците на страните от Вишеградската четворка, допълва телевизията. Полша, Унгария, Словакия и Чехия изразиха надежда, че португалското предложение ще бъде достатъчно за постигането на договор и за начало на преговорите с ЕС.