Съдът спря смяната на шефовете на „Автомагистрали“

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916348 www.24chasa.bg
Министър Виолета Комитова се разбра с директора на “Автомагистрали” Стоян Беличев в края на работния ден миналия вторник.

Софийският градски съд е спрял регистърното производство по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Решението на съда е взето в 16 часа вчера, личи от деловодната система на съда, като това е станало по иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов. Той е бил подаден по-рано същия ден.

Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

От определението на съдията става ясно, че вписването на новото ръководство и съответно заличаването на старото е спряно до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба.

Ние като борд бяхме заклеймени от новото ръководство на МРРБ, сатанизирани дори, че сме нарушавали законите в работата си - нещо категорично невярно. Затова се обърнах към съда за законността на процедурата по смяната ни - и той се произнесе. Това коментира за “24 часа” изпълнителният директор на “Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев.

При всички случаи обаче при това положение вписването не може да бъде направено, а решаването на спора по същество може да отнеме много време. В същото време „Автомагистрали“ в момента не може да се разплаща с контрагенти, защото търговските банки не изпълняват платежните, подписани от настоящото ръководство поради писмо на министърката до тях. В началото на миналата седмица Комитова се срещна с Беличев и е било договорено поне най-неотложните плащания да бъдат отблокирани. В петък Беличев каза пред „24 часа“, че договорката всъщност е била в МРРБ да бъде пратен списък с най-неотложните плащания и министерството да разреши онези от тях, които прецени, но поне до петък нищо такова не се е случило.

Очаквайте подробности

Виж решението на съда ТУК