ГЕРБ с нови въпроси за шефа на фонд "Земеделие" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9916702 www.24chasa.bg
Томислав Дончев и Тома Биков на днешната пресконференция на ГЕРБ. Кадър и видео ГЕРБ

Томислав Дончев за спряната смяна на шефовете на "Автомагистрали": Дори изчегъртването трябва да се прави законосъобразно

Пет часа след първия си брифинг с въпрос дали шефът на фонд "Земеделие" е бил обвиняем за измами с ДДС, ГЕРБ се включи с нов брифинг. По-рано днес партията получи отговори на въпросите си. Борис Михайлов и говорителят на МС Антон Кутев обясниха, че Михайлов е бил съден през 2004 г., но Софийски градски съд прекратява производството, а през 2014 г. той осъжда прокуратурата да плати неустойки за десетки хиляди левове.

"Никой не е казал, че този човек трябва да бъде линчуван. Най-нормалното нещо в една демократична страна е да се задават въпроси. Ако служебното правителство си мисли, че с такива бурни реакции ще ни подплаши и ще спрем да търсим информация за хора, които са проблемни, мнго се лъжат. Това само ще ни мотивира. Към данъчните измами сме исключително чувствителни. Едва ли някой може да ни обвини, че проспиваме такива ситуации", коментира Тома Биков след изявлението на Борис Михайлов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев зададе още 2 въпроса към служебния министър на земеделието, служебния премиер и президента Радев.

Какъв предишен опит има Михайлов, който е относим към държавен фонд "Земеделие"? Кой го предложи за поста? Това попита Дончев, като подчерта, че когато той бил кандидат за депутат през 2007 г. при срещите с граждани е получавал всякакви въпроси.
"Без да подценявам личността му, но откъде се появи? Кой го предложи? Когато някой управлява 3 млрд. лв. годишно, няма забранен въпрос", каза още Томислав Дончев.

Той коментира и това, че съдът спря смяната на шефовете на автомагистрали. "Дори изчегъртването трябва да се прави законосъобразно", отговори той на журналистически въпрос.

Първият брифинг на ГЕРБ бе в 12 часа днес. Тогава Томислав Дончев и Тома Биков дадоха извънреден брифинг в централата на партията, като съобщиха, че представят "сериозни разкрития" за назначенията на служебния кабинет на Румен Радев.

"Лице с три имена Борис Давидов Михайлов е с внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинението срещу него и още 6 човека е за престъпна група.

Лице със същите три имена е задържано в престъпна група, източила 15 млн. лв. ДДС през 2004 г.. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район "Овча купел". Тогава е установено, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащала на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите дружества са издавали фиктивни фактури по внос на стоки за извършена дейност. Така фирмите са напомпвали фиктивно начисленото ДДС с цел данъчни измами. Групата е вербувала данъчни служители, които са издавали неверни документи. Тогава разследващите установяват, че дружествата са кухи фирми с несъществуващи адреси. По класическа схема след това фирмите са прехвърляни на лица с нисък социален статус", каза Тома Биков.", каза Тома Биков.

Лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван, съден, същият ли е, който на 10 юни тази година е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", попита на свой ред бившият вицепремиер Томислав Дончев.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.