Кризата с почивките в Гърция се задълбочава

https://www.24chasa.bg/novini/article/9917425 www.24chasa.bg
Стотици хиляди българи почиват в Гърция по линия на туроператорската фирма, която в момента има финансови затруднения. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Кризата с почивките на над 150 хиляди българи в съседна Гърция се задълбочава, след като днес големият гръцки туроператор „Музенидис травел“ обяви, че удължава до 31 юли срока, в който няма да се осъществят платените вече почивки. В края на миналата седмица съобщенията гласяха, че това ще бъде само до 26 юни.

До 31 юли базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа. „За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът и бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказа пред журналисти днес Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД.

Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв., които няма да стигнат. „Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“ каза още Севастидис.

Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреди Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“. От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16,5 млн. лв. на туристическия сектор.

Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения. Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане, установени с чл. 26а, ал. 3 и 4 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП). Това стана с Постановление №195 на Министерския съвет, обнародвано на 18 юни 2021 г. в Държавен вестник, където е записано, че средствата „се разпределят пропорционално до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот за всеки кандидат в размер до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. и не повече от стойността на невъзстановени средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за неосъществени пътувания през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., като са налице едновременно следните обстоятелства:

1. към 5 април 2021 г. туроператорът да е осчетоводил дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъществени пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., и

2. към 5 април 2021 г. дължимата сума към съответния клиент представлява невъзстановена такава от доставчиците на туристически услуги на туроператора по нереализиран туристически пакет в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19, и

3. към 5 април 2021 г. туроператорът да не е разполагал с ликвидни средства за пълно възстановяване на дължимата сума към съответния клиент за неосъществено пътуване в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19.“

Въведените с постановлението ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта. По предварителни данни на ОБТ за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

Трите организации настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.