Лондон дава още 28 дни на българи на Острова да си уредят статута

https://www.24chasa.bg/novini/article/9918353 www.24chasa.bg
Жена работи в магазин за полски деликатеси. Хиляди европейци като нея трябва час по-скоро да оправят статута си за оставане във Великобритания. СНИМКА: РОЙТЕРС

След това започва да спира помощи, безплатно здравеопазване, обучение и работа

Британските власти се принудиха да удължат срока, в който европейските граждани във Великобритания трябва да уредят статута си в страната заради Брекзит, след като стана ясно, че дни преди изтичането му на 30 юни има хиляди, които не са го сторили. Сред тях са и доста българи, които съобщават в социалните мрежи, че не получават никаква информация от британското вътрешно министерство дали направените от тях онлайн заявки през последните дни за статут са приети. На телефоните за помощ пък никой не отговаря с часове.

Зам.-министърът на имиграцията Кевин Фостър обяви, че тази седмица ще изпратят 28-дневно предизвестие на хиляди европейски граждани, за които имат данни, че се намират в страна, но не са кандидатствали за статут. Така ще им дадат допълнителен шанс да го направят, без автоматично да губят право на социални помощи, достъп до безплатно образование, обучение и работа, на първи юли. Той обаче уточни, че това не е нов срок за всички, а допълнителна възможност за тези, които са имали основателна причина да не кандидатстват през двете години, предвидени за регистрация.

“Искаме да достигнем до онези, които не са разбрали, че има нови правила за престоя им, включително уязвими групи като възрастни хора и деца от социални домове, които се нуждаят от помощ при използването на онлайн апликацията за получаване на статут”, обясни Фостър. По думите му британското вътрешно министерство ще прояви “гъвкавост и снизходителност” и няма да има автоматично прекъсване на социални плащания и достъп до лечение за европейци без статут, особено когато става въпрос за спешна медицинска помощ. Те обаче

няма да могат

да кандидатстват

за нови помощи,

докато не узаконят престоя си.

Не е ясно колко време ще отнеме на властите да разгледат всички молби, тъй като през последния месец се подават по 10-12 хиляди дневно заради изтичането на срока, а около 400 000 са изостанали отпреди. Общо 5,6 млн. заявления за статут на уседналост във Великобритания са направени до момента, като около 300 000 от тях са от български граждани.

Британското вътрешно министерство признава, че е под сериозен натиск и няма да може да се справи с разглеждането на всички молби през следващите месеци.

Затова планира да издава удостоверение за кандидатстване, което европейските граждани временно да представят пред работодатели, наемодатели, банки, лекари и учебни заведения, за да могат да продължат живота си безпроблемно в Обединеното кралство, докато чакат своя статут. Това ще бъде вид доказателство за достъп до правото на работа или наем за тези, които са влезли в страната преди януари. Всички, дошли по-късно, трябва да притежават виза, за да могат да работят или учат. За разлика от статута, тя е платена, а и се дава доста трудно. Има изискване към работещите да изкарват поне 25 600 паунда годишно, което е твърде високо възнаграждение и много над заплатите за професии, упражнявани от чужденци на Острова.

По данни на британското вътрешно министерство около 260 000 българи вече са получили статут, а на около 15 хил. е отказан и те трябва да напуснат страната, ако не успеят по друг начин да узаконят престоя си в нея. Ако не го сторят, са заплашени с депортация.

Неправителствени организации обаче предупредиха, че хиляди могат да пострадат, тъй като процедурите за получаване на статут, а след това и за доказването му единствено чрез онлайн генериран код, са доста сложни и на практика недостъпни за хора в уязвимо положение.

“Добре е, че ще може да се кандидатства със закъснение, но същественото е, че тези, които отговарят на условията и не са го направили в срок до 30 юни, вече са незаконни и рискуват да загубят работа, жилище, достъп до безплатни здравни грижи и много повече”, обясни пред Би Би Си Майк Бон от организацията The3million, която защитава правата на европейците на Острова след Брекзит. От нея отдавна

настояват британските

власти да въведат и

хартиен документ за статут,

тъй като много хора не могат да се справят със системата за генериране на код, който се представя при поискване.

Сънародници съобщиха, че са се сблъскали с някои от нейните несъвършенства. Например, след като са влезли в нея, за да докажат пред работодателя си, че имат сатут, те не са записали получения код от 9 цифри и букви, защото смятали, че винаги ще имат достъп до него. След няколко дни, когато по друг повод им се наложило да го представят, с изненада прочели, че той не е постоянен, а важи за 30 дни и ще получат нов, след като валидността на първия изтече. Други пък се опитали да докажат правото си на престой във Великобритания с 16-цифрения номер на статута си, който на никого не трябва да се споделя.

От организацията Settled, която пък приоритетно работи с възрастни хора, съобщиха, че има 131 000 европейци на възраст над 65 години в Обединеното кралство. Доста от тях живеят в социални домове и дори не подозират, че трябва да притежават статут за уседналост заради Брекзит.

Англия под натиск да махне карантината за ваксинирани

Британското правителство обмисля да премахне 10-дневната карантина за пристигащи в Англия от страни от кехлибарения списък, в който е и България, ако те докажат, че имат поставени две ваксини срещу коронавирус. То е под сериозен натиск да го направи, за да спаси от фалит авиопревозвачи и туроператори, тъй като изискването е отказало милиони британци да пътуват на почивка в чужбина, както традиционно правят през лятото.

Освен това данни на националната статистическа агенция показаха, че коронавирусът въобще не е основна причина за смъртните случаи във Великобритания през първата седмица на юни, въпреки че броят на заразените продължава да расте заради индийската мутация на ковид. След заразяване с него са починали 84 души, докато от грип и пневмония - почти 14 пъти повече.

Някои от учените, съветващи властите за пандемията, даже предупредиха, че грипът може да е много по-опасен през зимата, тъй като имунитетът срещу него е спаднал заради социалните ограничения през последната година. По тази причина са започнали проучвания кои ваксини срещу ковид могат да се съчетават с ваксина срещу грип, за да може да се предложи по още една доза и от двата медикамента през есента на жителите на Обединеното кралство.