Рекорден брой дела за корупция през 2020 г. – 274

https://www.24chasa.bg/novini/article/9918442 www.24chasa.bg
Валентина Маджарова досега беше временен шеф на спецпрокуратурата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ВСС единодушно избра Валентина Маджарова за шеф на спецпрокуратурата

Тя: Колеги, времената са трудни, гордея се с вас

По рекорден брой дела за корупция - 274, от които 46 за същинска - подкуп, е работила Специализираната прокуратура през 2020 г. От тях 73 били приключили.

Това отчете Валентина Маджарова, която в сряда я оглави, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно със 7 гласа “за” я избра за титуляр на поста. От лятото на миналата година Маджарова беше изпълняващ функциите шеф на Специализираната прокуратура.

На изслушването не беше главният прокурор Иван Гешев. По същото време той беше ангажиран с Втория работен форум на главните прокурори на балканските държави, който се проведе у нас.

“Аз съм в тази процедура единствено и само заради вас. Времената са трудни, особено за вас, гордея с всеки един от вас”, обърна се Маджарова към колегите си в началото на изслушването. Тя добави, че прокурорите и следователите към Специализираната прокуратура се подчинявали на закона, както всички останали магистрати.

“Борбата с корупцията е изключително важна, резултатите не са на това ниво, на което и на нас ни се иска, но Специализираната прокуратура работи по корупционни престъпления от 2018 г.”, каза Маджарова. Според нея успеваемостта зависела от две неща. Първо, от нетърпимостта на обществото. “Второто условие, за да бъде успехът на прокурорите и на съдиите такъв, какъвто обществото заслужава, е органите по регистриране и разкриване на престъпността, в т.ч. и корупционните, да си свършат работата”, каза Маджарова. Тя изброи КПКОНПИ, МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Според нея един от проблемите бил неприключването на делата в срок. След създаването на организация това започнало да се решава. Преди година 147 били просрочените досъдебни производства, сега намалели наполовина.

Друг въпрос, на който се спря, е, че в Специализираната прокуратура трудно се намирали съдебни служители въпреки конкурсите. Маджарова го обясни с несигурността, защото те за разлика от магистратите, които са несменяеми, не са защитени при евентуално закриване на спецправосъдието.

Във вторник от организацията БОЕЦ изпратили 12 въпроса, някои от тях свързани с главния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров.

“В тези трудни времена не е проблем да се отчита по-често, но да го оставим на законодателя”, каза тя по повод отчетността на главния прокурор.

Маджарова покани членовете на БОЕЦ да присъстват в съдебните зали. “Там са тезите и там се оформя вътрешното убеждение”, добави тя. Попитана за казаното от вътрешния министър Бойко Рашков за подслушването на протестиращи, Маджарова обясни, че в момента ДАНС и Бюрото за контрол на СРС проверяват.

Членовете на ВСС я похвалиха, Евгени Иванов я определи като мъжко момиче и мъжка майка, защото има трима сина.