Очаква се да разчетат черната кутия на разбилия се МиГ-29 до края на деня (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9920439 www.24chasa.bg
Служебният военен министър Георги Панайотов съобщи в Стара Загора, че черната кутия на самолета, с който загина майор Валентин Терзиев, е намерена. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Новината съобщи в Стара Загора служебният военен министър Георги Панайотов

Той свика нарочна пресконференция по този повод малко след 12,30 часа днес. На нея служебният министър каза:

Тук съм, за да се срещна с командирите и бойците от Втора тунджанска механизирана бригада. Но ви извиках специално, защото имам информация във връзка с операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев. Черната кутия бе намерена, извадена от повече от 70 метра дълбочина от дъното на Черно море и в момента се намира на борда на кораб от БВМФ. След около 2,5-3 часа този кораб ще акостира на пристанище Варна, откъдето ще бъде транспортирана до летището. Самолет на ВВС "Пилатос" от военно-въздушна база Враждебна вече е вдигнат във въздуха и лети към Варна. От там ще вземе черната кутия и тя ще бъде транспортирана до военно-въздушна база Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните, които се намират в нея.

Докладваха ми е за състоянието на намерената черна кутия - докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушен. Но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която съдържа всъщност информацията, е здрава и не е повредена. Това ни дава надежди, че информацията може да бъде снета днес, в рамките на деня.

От тази информация ще разберем всички параметри на полета - скорост на самолета, режима на работа на двигателите - т.е. дали са работили те нормално, височината на полета, траекторията на самолета, в какво състояние са били средствата за управление - така наречените лостове и ръчки на самолета, дали пилотът е предприел в един момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията. За всичко това ще получим информация, дай боже, вътрешната обвивка на черната кутия да не е повредена.

Искам веднага да кажа, че с това се надявам и настоявам да спрат абсолютно всякакви спекулации, които се търкалят по медийното пространство през последните няколко дни за времето, през което бе търсена кутията. Ненужни и бих казал, някои от тях - доста безотговорни. Говорим за паметта на един български герой - майор Валентин Терзиев, нека отговорните органи си свършат работата и да научим истината такава, каквато тя е.

Искам пред вас да изразя благодарност на моряците от българските ВМС, на командването на ВМС, на началника на отбраната и на всички тези, които прецизно и перфектно изпълниха плана за откриването и изваждането на черната кутия. Искам да изразя благодарност и на фирма "Хидроремонт" от град Варна, с която българските ВМС работят. Фирмата е предоставила безплатно подводен апарат и даже го е модифицирала специално за целта така, че той да се гмурне на дълбочина до 70 метра и да извади черната кутия, както това се е случило.

Всичко това е станало със сили и средства на ВМС и с помощта и съдействието на тази българска фирма, която, пак искам да повторя, е предоставила средствата си безплатно.

Няма вариант да не бъде разчетена кутията в България, ако данните в нея не са повредени.

Оказа се, че различните черни кутии на самолетите МиГ-29 са просто с различни характеристики. Има такива, които издържат повече и такива, които издържат по-малко.

Версии по които работим? Помолих ви, оставете спекулациите. Няма версии. Искаме да установим фактите и тогава ще ви информираме какво е заключението на специалното разследване.

Преди доста време съобщих, че майор Валентин Терзиев не е оцелял. Изказах съболезнования на семейството, отидох лично да го направя в Асеновград. За да го направя, съм имал основания. Аз изпитвам безкрайно съчувствие към болката на съпругата му госпожа Димитрина Попова. Разбирам тежките моменти, които тя преживява, защото е загубила любим човек. Не искам по никакъв начин да коментирам това, което тя казва за случая. В края на краищата това е човек, жена, която изпитва силна болка в момента.

Предполагам, че всички тука ще разберете едно - ВМС през цялото време си вършеха работата. Те не зависят от медии, от изказвания, предположения, хипотези, натиск. Те си вършеха работата и аз съм много радостен, че успяха да си я свършат прекрасно, защото на практика тези хора намериха игла в купа сено. Това е наистина уникално, и я намериха със собствени сили и средства.

В момента по случая тече разследване. Въз основа на данните, които се съдържат в черната кутия, ще могат да се направят по-прецизни заключения от разследващите органи. Не чакайте от мен като министър на отбраната да дам заявление какви са тези заключения, защото на мен това не ми е работа. Има си военно-окръжна прокуратура, има си военна полиция, има си специални дирекции, които се занимават с такива инциденти, те ще съобщят какво се е случило. Разчитането на данните ще е днес в рамките на деня, но тези данни няма да бъдат съобщени на медиите, ще бъдат съобщени на разследващите органи. Когато те излязат със заключение, то ще бъде съобщението на медиите. Срокът на това разследване е в рамките на 30 работни дни от деня, в който е започнало - смятайте от 9 юни. Това е законният срок.

Както много пъти съм имал възможност да заявявам, въоръжението в Българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране, т.е. ние трябва да се превъоръжим. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Защото армията самостоятелно може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици.

Искам да припомня, че още през 2015 г. в България пристигна делегация на НАТО, която буквално назова българското въоръжение "ръждясало". Нещо не се предприе още тогава. А то, за да е ръждясало през 2015 г., е започнало да ръждясва доста преди това, нали се сещате. Т.е., да, българската армия се нуждае от повече средства, нуждае се от по-фокусиран подход, а също така, подчертавам, се нуждае и от по-добър мениджмънт. Само пари не са достатъчни.

Имам и друга добра новина - малко след като сили на НАТО в Пазарджик по погрешка атакуваха местна фирма, при учение пострада тежко един курсант. Това момче вече е изписано и е в добро здравословно състояние. Но напоследък забелязвам, че медиите не искат да отразяват добрите новини, а това е прекрасна новина.

За случая Пазарджик - грешка е станала. Няма пострадали, има уплашени хора, има поднесени извинения от няколко места, има декларирана готовност за възстановяване на материални щети, какво да правим повече?

След малко ще присъствам на демонстрация на един военен полигон. В състава на бригадата от Стара Загора има рота, която се сертифицира за участие в международни операции, конкретно "Алтея" и в КЕЙФОРТ, затова съм тук.