Започна съдебният процес срещу Сергей Тихановски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9920611 www.24chasa.bg
Сергей Тихановски

В Беларус започна съдебният процес срещу няколко опозиционери. Сред тях е Сергей Тихановски, съпруг на опозиционната лидерка Светлана Тихановска, предаде Франс прес.

Срещу него, емблематичната за беларуската опозиция фигура Микола Статкевич и още четирима опозиционери са повдигнати обвинения в "организиране на масови безредици" и в "подбуждане към омраза", предаде БТА.

Процесът се води при закрити врати в центъра за задържане в Гомел, Югоизточна Беларус, в който вече година се намира Тихановски. На близките на опозиционера не бе позволено да присъстват на процеса.

Беларуската неправителствена организация "Вясна" разпространи видеозапис на пристигането на шестимата обвиняеми на съдебното заседание. Влизайки в залата, Микола Статкевич скандираше лозунга "Да живее Беларус", използван от демонстрантите по време на протестите през лятото и есента на миналата година срещу преизбирането за президент на Александър Лукашенко.

"Сергей бе арестуван на 29 май миналата година (. . .) Всички си дават сметка, че не става дума за процес, а за лично отмъщение от страна на човека, който дойде и остава на власт с насилие", заяви Светлана Тихановска във видеообръщение.

Четиридесет и две годишният Тихановски бе арестуван на 29 май миналата година, докато водеше предизборна кампания за президентските избори през август.