Иво Лудия обвинен за отвличане на наркодилър заедно с арестуваните полицаи от Пловдив (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9922073 www.24chasa.bg
Иво Даскалов уби трима души в катастрофа на Великден.

Подчинените на отстранения директор Йордан Рогачев са опозорили професията, каза Бойко Рашков

Иво Даскалов, по прякор Лудия, който причини адска катастрофа с три жертви в Пловдив, а после бе освободен срещу 20 000 лева, отново е в ареста. Срещу него е повдигнато обвинение, че е участвал в отвличането на сопотчанина Фарук Манаф заедно с полицая от Трето РУ Атанас Качаков-Качака и други двама от бандата с униформи - Симеон Иванов и Даниел Димитров.

Досега не се знаеше, че Лудия е замесен в похищението, станало на 16 ноември м.г. Същия ден Манаф бил извикан за справка в районно управление, а после насила напъхан в автомобил и откаран в запустяла сграда под тепетата. Там 2 часа бил измъчван заради неуредени отношения с биячите си за марихуана. От прокуратурата не казват каква е връзката на Лудия с бандата.

В края на май т.г. обаче стана ясно, че има такава между него и бившия вече шеф на Трето РУ Самуил Хаджиев. Докато бил на поста си, той разпоредил на подчинен да изземе видеозаписи от автомивка и автосалон на околовръстното шосе на Пловдив, където навръх Великден стана мелето по вина на Лудия.

Камерите имали пряк изглед към произшествието, което не е в района на Трето РУ. Разследващите твърдят, че Хаджиев взел и укрил флаш паметта и записите, като така е спомогнал за осуетяване на наказателното преследване срещу Лудия. По тази причина отстраненият началник на районното се сдоби с четвърто обвинение. Другите са приготовление за присвояване на 500 кг медицинска марихуана, неправилно съхранение на патрони и оказване на натиск върху дознателка да бъде извършено претърсване на базата на украинския бизнесмен Вячеслав Бурма в Пловдив.

“Странно е, че директорът на ОД на МВР Йордан Рогачев не знае какво се е правило в Трето РУ, а то е на негово подчинение. Има и други тревожни факти, които постепенно стават известни”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в четвъртък.

С негова заповед на 23 юни Рогачев е временно отстранен от длъжността си заради водено срещу него дисциплинарно производство. Самият той пък обясни, че разследването е по донос на подчинен, когото преди време бил преместил на друга работа, тъй като оказвал психически и физически тормоз върху служителка от областната дирекция на МВР в Пловдив.

С гневен пост във фейсбук съпругата на Рогачев – Николета Пархулева, описа как му е била връчена заповедта на Рашков.

“Пред дома ни спря бус на специализираните полицейски сили, който засече с филмова маневра колата, шофирана от съпруга ми. И отново с екшън привкус наизскачаха трима униформени и двама цивилни от ОД на МВР”, написа тя.

В момента Рогачев е в отпуск по бащинство, разрешен му на 17 юни от главния секретар на МВР. До 11 ноември той ще се грижи за дъщеричката си, която е на година и половина. При идването на служебното правителство полицейският шеф постъпи в болница.

“Както няколко ръководители на служби след встъпването на кабинета си пуснаха дългосрочен отпуск, така и Рогачев излезе в отпуск по болест, а сега – по майчинство до есента”, коментира Бойко Рашков. По думите му задържаните от Трето РУ са обвинени в извършване на престъпления, с което са опозорили професията полицай в Пловдив. (24часа)