В “Напоителни системи" нямало пари за заплати, министър видя саботаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/9924746 www.24chasa.bg
Новият изпълнителен директор на "Напоителни системи" Димо Чопков, заедно с министъра на зедемелието Христо Бозуков по време на пресконференцията в министерството.

Оставихме дружеството без никакакви задължения, контрират обаче от освободеното ръководство

"Ситуацията в “Напоителни системи” притоворечи на всякакви морални принципи, работещите там са оставени без заплати от бившето ръководство. Това заяви министърът на земеделието Христо Бозуков в петък. 

Той уточни, че е освободил изпълнителната директорка Снежина Динева на 9 юни заради пропуски и 17 нарушения, свързани с обществени поръчки. Предложението за смяната дошло от ресорния зам.-министър Атанас Добрев след направен одит. На 10 юни обаче на директорите на “Напоителни системи” е дадено указание от г-жа Динева да не превеждат пари към централното управление, каза Бозуков. По думите му това е грубо нарушаване на договора за възлагане на управлението на дружеството.

На 14 и 15 юни били извършени преводи в размер на 1,5 млн. лв. без уведомление на централното управление в София. Това нарушение довело до затруднение в изплащането на задължения към държавата и текущите приоритети на дружеството - ДДС и изплащането на работни заплати.  По думите на министъра тези плащания са извършени с цел да не останат средства по сметките на “Напоителни системи”.

Към момента съставът на дружеството се състои от 1650 души и на тези хора трябва да се дадат заплати. Дейността на дружеството обаче е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали, днес правят саботаж, каза още Бозуков. Старото ръковство обжалвало в съда освобождаването си.

Министърът допълни, че не се срамува да си признава грешки. Една от тях била назначаването на Снежина Динева за шеф на "Напоителни системи" през 2017 г., когато Бозуков пак бе служебен министър на земеделието. Човешко е да се греши, въпросът е да не се повтарят грешките, каза министърът.  Според него парите за заплатите са осигурени от правителството, но те реално не могат да бъдат изплатени, защото новоназначеният шеф на „Напоителни системи“ Димо Чопков не е регистриран заради подадени жалби от предишното ръководство. Чопков увери, че се търси вариант служителите да получат заплатите си. 

Снежина Динева обаче заяви, че това е поредния опит да бъде прехвърлена отговорност към стария управителен съвет.   "Незаконосъобразните действия на министъра са причина за блокирането на дружеството и невъзможността му да си изпълнява дейностите към момента", каза тя. Предпредила, че работата на дружеството ще бъде блокирана, а министърът е трябвало да прецени че от момента на освобождаването на Динева до вписването на новите членове дружеството ще изпадне в състояние на безстопанственост. 

Според Динева новият изпълнителен директор преди още да бъде вписан, е помолил НАП да блокира сметките на цялата клонова структура и на централното управление. Тя посочи, че ако служителите останат наистина без заплати, това щяло да бъде прецедент. "По мое време заплатите са изплащани в срокове, нямахме 1 лев задължение към НАП", допълни още Динева. 

Относно одитния доклад бившата шефка на "Напоителни системи" каза, че ще го предостави на медиите, тъй като според нея няма санкции и нарушения, а има 3 препоръки за оптимизиране работата на дружеството.  "Финансовият директор, който се е опитал да оперира с електронния подпис, който е издаден с мое пълномощно, е в нарушение, ще подам сигнал към прокуратурата. Аз нося отговорността за този електронен подпис, затова го прекратих. Новите управляващи могат да издадат нов електронен подпис, когато се впишат в търговския регистър.", каза още Динева.