Ако сте “нощна птица”, вземете си сова за домашен любимец

https://www.24chasa.bg/novini/article/9926567 www.24chasa.bg
Салма Хайек обича да медитира със совата на главата си. СНИМКА: Инстаграм

Е, има риск да ви повърне на главата, но няма да сте самотен в спалнята

Актрисата Салма Хайек е известна с любовта си към животните. Отглежда около 50 в имението си в Лос Аджелис. “Имам 5 коня, 8 кучета, 5 папагала, хамстер, котка, рибки... Мисля, че забравям нещо. Знаете ли, то е като на “Оскарите”, винаги забравяш нещо. О, сетих се. Имам зайчета, пуйки и 20 пилета. Не знам как се стигна до това положение. Явно има нещо във въздуха, но животните не спират да се размножават”, призна преди време холивудската звезда. Наскоро тя обаче успя още повече да изненада почитателите си, като се появи по време на телевизионно интервю с най-новия си домашен любимец. Това е совата Керинг, която не само буквално се е качила на главата на Салма, но ѝ прави компания през самотните нощи, когато нейният съпруг отсъства.

Актрисата твърди, че за две години е успяла да изгради специална връзка с птицата и дори тя вече е изместила любимите и? кучета от нейното легло.
Актрисата твърди, че за две години е успяла да изгради специална връзка с птицата и дори тя вече е изместила любимите и? кучета от нейното легло. СНИМКА: Инстаграм

Актрисата се спира на птицата преди две години.

Открива я в

център за

спасени животни

и решава, че е подходящ подарък за Свети Валентин за нейния мъж. Причината е, че фирменият знак на една от компаниите му съдържа сова. Френският милионер Франсоа-Анри Пино обаче не е много вдъхновен от подаръка. Той по принцип трудно приема страстта на жена си да гледа толкова много животни, а перспективата да имат и нощна птица му се вижда прекалена. Даже шеговито подхвърля, че по-скоро тя е направила подарък на себе си, което всъщност се оказва точно така.

Керинг се превръща в основен домашен любимец на 54-годишната актриса. Пътува със семейството до дома им в Лондон по време на пандемията и заема все по-централно място в ежедневието на Салма. “Много се забавлявам, когато гледам телевизия и той лети из стаята. Понякога каца на телевизора, въпреки че за него явно няма значение какво точно върви на екрана. Така че вече гедаме всичко заедно”, разкрива Хайек. Тя твърди, че е изградила толкова силна връзка със совата, че спокойно я допуска в спалнята си, когато съпругът ѝ отсъства, медитира заедно с нея и дори споделят храна. Последното се видя особено шокиращо на нейните почитатели, тъй като е известно, че грабливите птици трябва да ядат основно сурово место и гризачи, за да не се нарушава храносмилателният им процес.

Без да навлиза в подробности, актрисата даде да се разбере, че е наясно с всички изисквания за отглеждане на сова в домашна среда и стриктно ги спазва, ужасявайки някои от гостите си. “Най-лошото е, че понякога тези животни изплюват топка с косми от нещата, които са изяли. Тя просто излиза от устата им, както си стоят. Веднъж имаше у нас много важна знаменитост, няма да казвам името му. Той беше наистина развълнуван от Керинг и се надяваше, че той ще напусне моята глава и ще кацне на неговата”, разказва холивудската звезда. Когато това наистина се случва, совата повръща върху главата на госта. “Всъщност ще призная за кого става въпрос, защото се държа суперготино. Това беше музикантът Хари Стайлс. В момента, в който най-малко очакваше, топката от миши косми падна върху главата му, но той продължаваше да смята, че също иска бухал у дома”, споделя Хайек.

Така че, ако не притежавате хладнокръвие като на Хари Стайлс, е добре

да се

информирате

задълбочено за

всички възможни

рискове,

които крие отглеждането на граблива птица в домашни условия. На първо място е много важно да разберете къде е родена. Не само защото вземането ѝ от дивата природа е незаконно, а защото ще се сблъскате с повече предизвикателства като възможни болести и инфекции, за които ще е необходим опитен ветеринар.

Също така е необходимо да имате голям дом, в който да осигурите на птицата помещение за летене, тъй като за разлика от канарчетата и папагалите, тя не обича да живее в клетка. Притежава и доста силна специфична миризма, с която не всеки човек свиква, както и със силните крясъци, които издава. Ако самият вие не сте почитател на тъмната част от денонощието, трудно ще намерите общ език с такъв домашен любимец. Може леко да моделирате режима му чрез затъмняване на прозорците с щори или плътни пердета през деня, но не и напълно да го промените според вашия, тъй като вероятно совата ще избяга при първа възможност.

Същото правило важи и за храненето на совата. Не бива да давате само парчета сурово месо, защото това ще наруши нейното храносмилане. Вярно, разкъсването на мишки с клюн не е най-чистата и приятна гледка, но пък осигурява всичко необходимо на совата, за да е максимално близо до своята естествена среда. Набавянето на такава храна не е лесна работа, но и в България вече съществува пазар на замразени мишки.

Изплюването на топката от косми и хранителни остатъци, за които Салма Хайек говори, се появява около 10 часа след храненето. Ако не се случи,

това е знак,

че нещо

не е наред

с храносмилателната система. Друг сигнал за проблем при нея е силната миризма.

Отглеждането на сова у дома е популярно от години в Азия и най-вече в Япония, където птицата е символ на късмет, знание и мъдрост. Манията по нея обаче става световна след появата на историите за Хари Потър и едноимениия филм по тях, където птицата има ключова роля като доставчик на писма. Хиляди деца искат да имат от умното животно и да го тренират да извършва полети по поръчка. Това създава доста голям бизнес и в Европа по развъждането му и дори нелегален пазар за търговия със застарашени видове, уловени от дивата природа. Налага се дори създателката на Хари Потър – Джоан Роулинг, да призове публично да спрат опитите за отглеждане на сови в домашни условия, след като много разочаровани от трудностите техни собственици започват да ги изоставят.