Сийка Милева: Изявленията на Бойко Рашков са пример за хибридна пропаганда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9927124 www.24chasa.bg
Сийка Милева

“Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър - г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини”.

Това води до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и до възпрепятстване на взаимоодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността. Каква е целта, всеки може да си отговори сам". Това каза за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод поредните коментари на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г.

“За пореден път призоваваме г-н Рашков да спре разпространението на подобни неверни твърдения в медийното пространство. Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество.

И в заключение още веднъж подчертавам, че Прокуратурата не желае да бъде страна в политически битки и че успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността.”