Все по-малки деца посягат към наркотиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9927839 www.24chasa.bg

"Споделяй факти за наркотиците, спаси животи" е темата на Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици тази година на 26 юни. Това съобщиха от Национален център по обществено здраве и анализи, предаде БТА.

Фокусът е върху борбата с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците - от рискове за здравето, през възможности за справяне с проблема в световен мащаб до превенция, лечение и грижи.

Услугите за лечение и психосоциална рехабилитация на употребяващи наркотици деца са били обсъдени на международна работна среща вчера в София, организирана от НЦОЗА в рамките на Плана за изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024).

Намалява възрастта, на която децата решават да експериментират с вещества - тя е 12-13 години, а дори вече 11-12, са отчели експертите. "Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения", е коментирал д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

THC - основното психоактивно вещество в канабиса, влияе пагубно върху мозъчните клетки, особено до 24-годишна възраст, категорично сочат научните изследвания.

"Детето не е просто млад или непораснал възрастен", е казала д-р Цвета Райчева, началник на отдел "Зависимости" в Националния център по обществено здраве и анализи. Децата и юношите имат уникални нужди от лечение и грижи, които да са съобразени с нивото на развитие на техния мозък и когнитивното им функциониране. При юношите нивата за поемане на риск и търсене на новости са много високи, има силна чувствителност към натиска от страна на връстниците, е допълнила още д-р Райчева.

"За децата, употребяващи наркотици, са необходими специално разработени интервенции, които не са от резидентен тип", е потвърдил Федон Калотеракис от терапевтичната общност "Кетея", Гърция, и президент на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Възрастните и децата не бива да бъдат в смесени групи по време на лечението, при младежите акцентът е върху разнообразни дейности, включително учене, спорт, арт занимания, работа със семейството, е подчертал още той.

Познатите като "roofies" медикаменти са наречени "наркотиците за изнасилване". Тайно сложената в питие таблетка му придава леко горчив вкус, ефектът идва след около половин час и въздействието може да продължи почти денонощие, като за част от времето няма спомени, предупреждават експертите. "В Канада от години има специално ограничаващо законодателство, а в дамските тоалетни в заведенията са предвидени поставки за чашите с питиета, за да не остават без надзор", е споделил още Федон Калотеракис.

"Често пъти децата рязко скачат от експериментирането до злоупотребата с наркотици, полиупотребата на вещества също е обичайна", е отчел психотерапевтът Калин Петков от Рехабилитационния център ТРАМПЛИН по програма "Живот без дрога" за деца и юноши, застрашени от употреба на психоактивни вещества. Той е посочил случай на 16-годишен младеж, минал на хероин в рамките само на 6 месеца от първоначалния експеримент с дрога.

В България грижата за деца и младежи с проблеми с наркотиците е добре регламентирана законово, но са необходими повече усилия, за да има достатъчно на брой и достъпни програми за рехабилитация и превенция, са посочили експертите.