Стефан Янев: ТЕЦ "Марица изток 2" ще работи, но с възможната минимална мощност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9928474 www.24chasa.bg
Съсобственикът на дестилерията за лавандула в чирпанското село Средно градище Слави Стайков /вдясно/ разказва на служебния пример Стефан Янев за инвестициите, вложени в нея. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Приходите в бюджета се увеличават, увери служебният премиер 

"Анализът на приходната част на бюджета е положителен, тенденцията е положителна, приходите в бюджета в момента се увеличават на базата на данъци, такси и акцизи. Това, което казва финансовият министър Асен Василев е, че след формирането на парламент след изборите той ще има възможност при разглеждане на закона за държавния бюджет да разполага с повече пари за преразпределение. /Вероятно тук става въпрос за евентуален ремонт на бюджета за 2021 г. - б.а./. Разбира се, въпрос на справедливост е вече как ще се намери балансът между разпределението на тези приходи до края на годината. Каква част от тях ще бъде за социални плащания, колко ще са за инфраструктура, каква част ще бъде отделена за стимулиране на бизнеса, който също се нуждае от такъв тип грижа от страна на държавата".

Така днес служебният премиер Стефан Янев отговори на въпроса как ще коментира думите на бившия пример Бойко Борисов, казани по-рано днес, че служебното правителство първо обявило, че държавната хазна е празна, а сега открило милиард и половина лева в нея. Янев направи своя коментар с уговорката, че няма много време да слуша кой какво е казал, а ще обяви това, което той самият знае след разговор с финансовия министър Василев от петък.

Служебният премиер Стефан Янев направи това свое изявление пред журналисти днес в чирпанското село Средно градище, където дойде на Седмия национален фестивал на лавандулата и откри кръгла маса, посветена на проблемите в този отрасъл. Той специално обърна внимание на необходимостта да се научим да развиваме балансирано всички сектори, както на промишлеността, така и на селското стопанство. Изрази и радостта си, че тук има възможност да види реални действия в сферата на селското стопанство, преди да разгледа местна дестилерия за преработка на лавандула.

Премиерът бе запитан от "24 часа" дали вече е намерен необходимият баланс между това държавната ТЕЦ "Марица изток 2" да работи що-годе нормално и цената на тока за битовите потребители да остане приемлива - въпрос, който вълнува много хора в района на Стара Загора и комплекса "Марица изток". Той отговори, че занапред централата ще работи с възможната минимална мощност, но няма да бъде спирана, тъй като тя играе и роля на балансираща мощност, ако има повреда в другите основни мощности за производство на електроенергия у нас. "Едновременно с това правителството окуражава ръководството на ТЕЦ-а и техният мениджмънт да търсят и пазарни принципи, да гледат как се движи пазарът и да работят, когато е изгодно. Не само да чакат държавата да помага. Тя помага, но с ограничен ресурс, защото този баланс е много сложен. Той не е само въпрос на социалното положение на хората, заети в централата, той е въпрос на всички потребители - битови и промишлени. И търсенето на баланс опира и до търсенето на справедливост - всички трябва да бъдат еднакво доволни от решенията, които се вземат", подчерта служебният премиер.

Служебният премиер Стефан Янев намери време да разгледа и фермерския базар, организиран в селото в рамките на Седмия национален фестивал на лавандулата.
Служебният премиер Стефан Янев намери време да разгледа и фермерския базар, организиран в селото в рамките на Седмия национален фестивал на лавандулата. СНИМКА: Ваньо Стоилов