Ивелина Димитрова от СЕМ подаде оставка: Очаквах дискусия за медийната среда, нищо не се случи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9933531 www.24chasa.bg
Ивелина Димитрова СНИМКА: Румяна Тонева

Димитрова е от квотата на президента Румен Радев, оставаха й две години до края на мандата

Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Румен Радев, подаде оставка тази сутрин.

"Очаквах дискусии и обсъждане на медийната среда, дадох знак за това в СЕМ, но никой не ми каза, че се прави надзор или мониторинг. Нищо не се случи, а доверието е разклатено.

На 2 поредни заседания бях обвинена в политическо пристрастие, макар че умишлено не съм вземала страна и не съм си позволявала да казвам има ли, или няма цензура в медиите, има ли, или няма проблемно говорене при министъра на културата Велислав Минеков или при генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Точно за да избегна подобни обвинения в политически пристрастия, внесох предложения за експертна оценка и за по-широко и професионално обсъждане на медийната среда. Според мен обществото има повече очаквания към СЕМ, а не само формален отговор.

За брифинга на ГЕРБ, излъчен извънредно, не съм реагирала, но СЕМ трябваше ясно да обясни, че това не е спиране на програмата, след което да направи анализ защо има такива реакции.

Понатрупаха се доста неща през последната година и затова подадох оставка", обясни Димитрова пред "24 часа". До приключването на мандата й остават още 2 години, тъй като е избрана през 2018 г. Мандатът на член на СЕМ е 6-годишен.

Ивелина Димитрова е внесла молбата си за оставка в деловодството на СЕМ тази сутрин, а малко по-късно за нея съобщиха от президентството и разпространиха своя позиция:

"Президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на Съвета за електронни медии от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България. Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото."

За останалите членове на СЕМ депозираната оставка на Ивелина Димитрова е изненада. На извънредно заседание на съвета в петък тя е предлагала организирането на кръгла маса или на дискусия за медийната среда у нас, обясниха оттам.

За да бъде факт, оставката трябва да бъде гласувана на заседание на СЕМ, което все още не е ясно кога ще се състои.