Министърът разписа ТЕЦ "Марица-изток 2" да произведе ток за домакинствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9933652 www.24chasa.bg
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков

С позволените 1 млн. мегаватчаса ще се даде възможност на държавната централа да работи с 1 блок

Министърът на енергетиката Андрей Живков подписа заповед държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да произведе 1 млн. мегаватчаса електроенергия за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г, съобщи енергийното министерство.

Така се дава една година време на централата да има гарантирана минимум работа. Ситуацията около нейното близко бъдеще предизвика през изминалата седмица напрежение при синдикати и при бизнеса. 

Според експерти тези количества ще доведат до увеличение на цената за бита, но още не е ясно с колко, осведомени смятат, че това ще добави 0,5 на сто към предвижданото увеличение от средно 3%, а за Западна България над 4 на сто.

Живков обосновава заповедта с чл. 4, ал. 2, т. 8 от Закона за енергетиката и чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията. "Тя е мотивирана с изпълнение на т. 2 от решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което задължава Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да не се допусне прекратяване или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД", пише в съобщението.

Пояснява се още, че в Министерството на енергетиката са постъпили становища от изпълнителните директори на „Национална електрическа компания“ и „Електроенергиен системен оператор“ за необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ Марица-изток 2“.

Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост. Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители. Преходът към по-екологични производства в комплекса „Марица изток“ ще се случи плавно и без социален стрес чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия – Националния план за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и др. Паралелно с това, Министерството на енергетиката е предложило включване в Плана за възстановяване и устойчивост на проекти за газифициране на производствата в района, като и такива за изграждане и въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса в съответствие с предизвикателствата на европейска Зелена сделка и ще окаже положително въздействие върху цялата група на Българския енергиен холдинг, се казва още в мотивировката на заповедта за медиите.