Румен Радев с отрицателен тест след Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9937983 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев има тест за коронавирус отпреди визитата в Брюксел, където на 24-и и 25 юни участва в заседанието на Европейския съвет, и след завръщането. И двата теста са отрицателни.

Това съобщи за “24 часа” Кирил Атанасов, секретар за връзки с медиите на държавния глава. Той отговори на медията ни, след като се разбра, че премиерът на Люксембург Ксавие Бетел от събота е с коронавирус.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел са били взети всички необходими противоепидемични мерки, потвърдиха от “Дондуков” 2.

По време на заседанието Ксавие Бетел бил в контакт с много лидери, включително с германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри се вижда и как стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те обаче носят маски.

Бетел си направил сам тест в неделя, след това резултатите били потвърдени и с PCR. Той има леки симптоми - температура и главоболие, и ще работи дистанционно, докато е 10 дни под карантина. Правителството на Люксембург не смята, че Бетел е имал близък контакт с някой държавен или правителствен ръководител, каза говорителка на премиера. В княжеството за близък контакт се смята, когато двама или повече души са в затворено помещение, на по-малко от 2 м и без маска за повече от 15 минути.

Говорител на Шарл Мишел подчерта, че на съвета са спазвани хигиенните правила.

Люксембургският премиер е получил една доза ваксина на “АстраЗенека” на 6 май. По график Бетел трябва да получи втора доза тази седмица.

Във връзка с положителния тест на Бетел “24 часа” изпрати въпроси към “Дондуков” 2, касаещи публичните изяви на Румен Радев. В понеделник държавният глава удостои с плакет “Св. св. Кирил и Методий” детския радиохор на БНР за неговата 60-годишнина.