Боряна Стробъл - българската следа в "Тесла" загина в пътен инцидент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9940880 www.24chasa.bg
Боряна Стробъл

Българката, омъжена за съоснователя на "Тесла", е починала в трагичен инцидент на 19 юни. 38-годишната Боряна Стробъл е била блъсната от автомобил, докато карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщи Мениджър нюз, като се позовава на The Recursive.

Боряна е родена в Монтана, по баща Динева. Стробъл е фамилията на съпруга ѝ Джей Би, който е съосновател на “Тесла”, човекът, за когото изпълнителният директор Илън Мъск казва “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Боряна Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия.

През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийския университет в Бъркли и завършва икономика. По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на "Тесла", където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения. Кариерата на Боряна в автомобилната компания минава през ръководене на “Системи за човешки ресурси, операции и анализ на данни”. Участвала е в изграждането на някои от ключовите екипи, като “HR информационни системи”, “Бизнес операции”, “Навлизане на нови пазари”, “Интеграция на сливанията и придобиванията”.

"Работехме непрекъснато, никога не се отказвахме, винаги побеждавахме", каза Боряна Стробъл в интервю за "24 часа" в края на 2019 г. 

През 2015 г. със съпруга си създават фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

"Идеите, които подкрепяме, не са конвенционални – търсим креативни, нестандартни идеи. Те обикновено са свързани с иновативни технологии, производство или бизнес модели." - каза Боряна Стробъл за "24 часа" през 2019 г. - "Убедена съм, че има български талант, който би могъл да разкрие истинския си потенциал чрез нашата платформа. Очаквам с гордост да покажа на света колко талантлива нация са българите".

Боряна Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

"България е автентична, истински специална страна. - каза Боряна Стробъл пред "24 часа" през 2019 г. - Не казвам това, защото сляпо обичам родината си. Казвам го, защото съм видяла света и мога аргументирано да заявя, че в България има нещо специално. Да си българин, е повод за гордост. България може да предложи: 1) хора с изключителен интелектуален потенциал; 2) разнообразен ландшафт и природа, отличаваща се с красиво великолепие; 3) световни таланти в изкуствата. През следващите 30 години ще ни е от полза да помним всичко това и да изтъкваме тези свои реални предимства."

За главния изпълнителен директор на Тесла Илън Мъск Боряна Стробъл каза в това интервю: "Разговорите с Илън са разговори с един от най-умните хора в човешката история. Интелектуалната му мощ е свръхчовешка. Но той е и джентълмен със страхотно чувство за хумор. Работи много, но и обича да се забавлява и да се радва на пълноценни моменти с приятелите и семейството си. Илън много държи на семейството. Семейството и децата му често са в офиса и на различни събития. Мисля, че Илън е популярен сред младите хора, защото въплъщава идеята, че един-единствен човек може да промени света."

"24 часа" изказва съболезнования на семейството и близките на Боряна Стробъл.