Боряна Стробъл – българката, работила за колите “Тесла”, загина в катастрофа на велоалея в САЩ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9941770 www.24chasa.bg
БОРЯНА СТРОБЪЛ

Тя работи 5 г. на важна позиция в проекта на Илон Мъск, след това направи фондация

Пътен инцидент в САЩ отне живота на Боряна Стробъл - млада, креативна и успяла българка, участвала в проекта на Илон Мъск за електрическите автомобили “Тесла”, съобщи Менижър нюз, като се позовава на сайта The Recursive.

38-годишната Боряна Стробъл е била блъсната от автомобил, докато карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада. За трагичния инцидент съобщава сайтът “Невада апийл”.

Пътят на Боряна

до “Тесла”

Преди да стигне до висока мениджърска позиция в “Тесла” в периода, когато компанията разширява експлозивно бизнеса си, българката учи в добри американски университети. През 2019 г. “24 часа” се свърза с Боряна и разказа историята ѝ.

Родена е в Монтана, по баща Динева. Стробъл е фамилията на

съпруга ѝ

Джей Би, който

е съосновател

на “Тесла”,

човекът, за когото изпълнителният директор Илон Мъск казва “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Боряна Стробъл е прекарвала по-голямата част от детството си в Мездра. По-късно е живяла в Австрия, Германия и Русия.

През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийския университет в Бъркли и завършва икономика. По-късно академичният ѝ път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на “Тесла моторс”.

Тогава за

компанията

работят едва

600 души

В Пало Алто в Калифорния, където е централата на автомобилния гигант, Боряна изкарва общо 5 години и половина на висока мениджърска позиция.

Първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения. Кариерата на Боряна в автомобилната компания минава през ръководене на “Системи за човешки ресурси, операции и анализ на данни”. Участвала е в изграждането на някои от ключовите екипи, като “HR информационни системи”, “Бизнес операции”, “Навлизане на нови пазари”, “Интеграция на сливанията и придобиванията”.

“Работехме непрекъснато, никога не се отказвахме, винаги побеждавахме”, каза Боряна Стробъл в интервю за “24 часа” в края на 2019 г.

През 2015 г. със съпруга си създават фондация “Стробъл”, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят. 

“Идеите, които подкрепяме, не са конвенционални – търсим креативни, нестандартни идеи. Те обикновено са свързани с иновативни технологии, производство или бизнес модели - каза Боряна Стробъл за “24 часа” през 2019 г. - Убедена съм, че има български талант, който би могъл да разкрие истинския си потенциал чрез нашата платформа. Очаквам с гордост

да покажа на

света колко

талантлива нация 

са българите” 

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български иновативен хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването ѝ през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

В интервюто за “24 часа” преди година и половина Боряна Стробъл определи себе си като човек с непокорен изследователски дух: “Фокусът върху академичността и учебната дисциплина в Русия, България и Германия в ранните години на формиране на характера ми ми даде солидна основа, захрани интереса ми към науката и технологиите, а в професионален план и ме насочи към природо-математическите науки”.

Преди две седмици Асошиейтид прес съобщи, че Redwood Materials, компанията на Джей Би Стробъл, съпруга на Боряна, е придобила 40 хектара земя в индустриален парк до Рино, Невада, за да разшири дейността си. Компанията се занимава с рециклиране на стари батерии за електрически коли.

“24 часа” изказва съболезнования на семейството и близките на Боряна Стробъл.

В интервю за “24 часа” през 2019 г.: 

Мъск показва, че един-единствен човек може да промени света

“България е автентична, истински специална страна. - каза Боряна Стробъл пред “24 часа” през 2019 г. - Не казвам това, защото сляпо обичам родината си.

Казвам го, защото съм видяла света и мога аргументирано да заявя, че в България има нещо специално. Да си българин, е повод за гордост. България може да предложи: 1) хора с изключителен интелектуален потенциал; 2) разнообразен ландшафт и природа, отличаваща се с красиво великолепие; 3) световни таланти в изкуствата. През следващите 30 години ще ни е от полза да помним всичко това и да изтъкваме тези свои реални предимства.

Българите са талантливи и светът вече го знае. А аз съм много горда, че съм родена в страна, която се отличава с интелекта на гражданите си.”

За главния изпълнителен директор на “Тесла” Илон Мъск Боряна Стробъл каза в това интервю: “Разговорите с Илон са разговори с един от най-умните хора в човешката история. Интелектуалната му мощ е свръхчовешка. Но той е и джентълмен със страхотно чувство за хумор. Работи много, но и обича да се забавлява и да се радва на пълноценни моменти с приятелите и семейството си. Илон много държи на семейството. Семейството и децата му често са в офиса и на различни събития.

Мисля, че Илон е популярен сред младите хора, защото въплъщава идеята, че един-единствен човек може да промени света.”