БТА излъчва разговора с МКС "Ало, Космос, Говори България" на 26 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/9941938 www.24chasa.bg
Земята, видяна от Международната космическа станция СНИМКА: РОЙТЕРС

Българската телеграфна агенция ще излъчи разговора "Ало, Космос, Говори България", който ще се проведе с видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Видеоконферентната връзка ще се осъществи на 26 юли и ще даде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА. Инициативата е на посолството на САЩ в България, Атлантическия Клуб в България, София Тех Парк, ТехноМеджикЛенд, Американския Колеж в София, Атлантическия Клъстер STEM & Space Downlink.

БТА се присъединява към инициативата и ще излъчи този разговор, така че да може да бъде използван от всички медии. "24 часа" също е медиен партньор.

Предложението на Соломон Паси БТА да се присъедини към тази инициатива приех с голяма радост, защото той беше човекът, когато още през 2010 г. постави два въпроса - единият е за български астронавт, българите да се завърнем в Космоса, и другият - България да участва активно в разработването на новото космическо право, посочи Вълчев, като допълни и свое предложение - защо не българин да бъде и ръководител на Международната космическа станция за определен период.

Той припомни, че България е шестата космическа нация. Време е българите да вдигнем очи отново към небето, отбеляза Кирил Вълчев. Възрастните през последните години твърде много гледаме в краката си, надеждата е в децата и тази инициатива сигурно ще помогне на бъдещите българи, които ще управляват тази страна, да гледат към небето, каза той, като напомни за американския писател Лари Нивън, който казва, че всичко започва с нечия мечта, че богатството на вселената е над главите ни и че динозаврите са изчезнали, защото са нямали космическа програма.

Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси отбеляза, че тази година Атлантическият клуб навършва 30 години и всъщност разговорът с Космоса ще бъде голямото парти за тази 30-годишнина.

Радостни сме, че успяхме да съберем клъстер от специализирани, неправителствени, академични и частни организации, с които да работим в екип, посочи той и допълни, че науката и СТЕМ (абревиатура на английските думи science, technology, engineering, mathematics) е отборна игра. Искаме да ориентираме българските деца към СТЕМ, затова решихме да поканим деца да се състезават за това техните въпроси да бъдат излъчени на 26 юли от София Тех Парк и да получим на живо отговори от двама астронавти, обясни президентът на Атлантическия клуб.

Предвижда се 26 юли да бъде целодневен детски фестивал на науката, с лаборатории, които да запалят децата да правят смислени и важни неща, които теглят обществото и държавата напред, посочи той.

Конкурсът за въпросите на децата между 6 и 19 г. е удължен до 6 юли. Видеата с въпросите се снимат на живо в ТехноМеджикЛенд, но могат да се изпращат и на мейл, посочен на сайта на събитието https://www.hello-space.eu/. До този момент са снимани 33 видеа с въпроси на деца. Макар че не всички въпроси ще стигнат до Космоса, идеята е всички въпроси, които са записани, да получат своя отговор от поканените на събитието учени.

Кулминацията на 26 юли ще бъде самият разговор с астронавтите, но събитието ще продължи целия ден, ще има работилници за малки и големи, както и официална част с гост лектори. Проф. Георги Милошев от БАН даде пример, че една от темите например в работилниците ще бъде ДНК, като отбеляза, че е важно децата да се възпитават, че всичко в този Космос е едно.

Повече информация за събитието може да се намери на сайта https://www.hello-space.eu/.