Президентът отговори на камара от САЩ защо не е в "Три морета" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9944213 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на президенството

Американската търговска камара в България е включена в проекта, категорични са от екипа на Румен Радев

Американо-българската търговска камара в САЩ е изпратила писмо до президента Румен Радев и министъра на икономиката Кирил Петков, в което изразява учудването си, че е изключена от инициативата "Три морета". Камарата посочва, че било крайно недопустимо игнорирането на нейното мнение и предложения. И настоява да получи обяснение поради каква причина именно Американо-българската търговска камара в САЩ е изключена от активностите, организирани от страна на правителството и президентството.

Ето и целия текст на писмото:

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Американо-българската търговска камара във Вашингтон е регистрирана във Вашингтон, съгласно законовите разпоредби на САЩ. Мисията и целите на организацията са тясно свързани с разкриването на възможности за по-доброто търговско сътрудничество между България и САЩ. Екипът на Камарата е силно ангажиран с оказването на подкрепа на различни търговски дружества от двете държави, а фокусът й е изцяло насочен към икономическото развитие и растеж.

Важен момент за организацията също така е активното включване и подпомагането на международната инициатива „Три морета“. Защото вярваме, че подобни програми ще допринесат значително за икономическото сближаване на двете страни. Считаме, че включването на неправителствени организации регистрирани и осъществяващи дейността си в САЩ, е гаранция за честност на процесите и предотвратяване на корупционни модели в България.

Международният екип, с който Камарата разполага, би бил от изключителна полза за България за успешното й участие и представяне в инициатива „Три морета“. От тази гледна точка за нас остава напълно необясним фактът, че Американо-българската търговска камара е напълно изолирана от страна на президентството на Република България и Министерството на икономиката. Силно се надяваме, че това не е опит да бъде заглушен гласът на онази част от неправителствения сектор, която настоява за честност и почтеност при реализацията на международни проекти.

Намираме за крайно недопустимо игнорирането на нашето мнение и предложенията ни, особено от гледна точка на това, че присъствието ни в организираните форуми и прояви би било добър сигнал към инвеститорите и обществото.

Настояваме да получим обяснение поради каква причина именно Американо-българската търговска камара е изключена от активностите, организирани от страна на правителството и президентството на Република България. Настояваме да ни бъдат дадени гаранции, че не става дума за опит за прикриване на корупция, както и, че Камарата не е умишлено пренебрегната поради административни нарушения или персонално и лични мотиви.

От президентството и Министерството на икономиката отговориха на писмото на Американо-българската търговска камара в САЩ, че Американската търговска камара в България е включена в проекта. Всеки бизнес е добре дошъл, независимо къде е регистриран, пишат още те. Ето пълния текст на позицията, изпратена до медиите: 

Президентската институция, Министерството на икономиката и Американската търговска камара в България са партньори в организацията на Срещата на върха и бизнес форума в рамките на Инициативата „Три морета“, на които София ще бъде домакин на 8 и 9 юли т.г.

Общите проекти в „Три морета“ са отворени за бизнеса, независимо в коя държава е регистриран, и за тяхната реализация са необходими идеи и инвестиции, а не манипулативни внушения.

Публикуваната позиция на сайта www.24chasa.bg и в други медии няма нищо общо с Американската търговска камара в България и нейната партньорска мрежа.

От Американската търговска камара в България уточняват: Нашата подкрепа за ИТМ датира още от 2018 г., с общата декларация на Американските камари, чиито държави са част от Инициативата „Три морета“. При домакинството на България през 2021 г. ние сме съорганизатор на бизнес-форума, наред с Министерство на икономиката, Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската банка за развитие, се допълва в позицията. 

На сайта на Министерството на икономиката има отворен регистрационен линк, където всеки желаещ може да се включи в дискусиите по инициативата.