Парична гаранция вместо арест за учителката, която пияна прегази колоездач на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/9947564 www.24chasa.bg
Парична гаранция вместо арест за учителката, която пияна прегази колоездач на пътя

Врачанският окръжен съд днес постанови да бъде взета мярка за неотклонение парична гаранция от 3000 лв. спрямо 39-годишната Весела Василева. Учителката в Бяла Слатина бе привлечена като обвиняема за това, че на 29 юни т. г. в с. Търнава при управление на лек автомобил „Ауди“ е нарушила правилата за движение и била под въздействие на алкохол, с концентрация 1.05 промила в издишания въздух.

Тя не е контролирала непрекъснато превозното средство, не осъществявайки зрителен контрол върху пътното платно, вследствие на което с предната дясна част на автомобила е блъснала в задната гума движещият се пред нея 17-годишният велосипедист Габриел К. и по непредпазливост е причинила смъртта му.

Съображенията на съда са, че по отношение на обвиняемата Василева е налице само една от кумулативните предпоставки за вземане на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража или домашен арест, а именно обоснованото предположение за съпричастността й към престъплението, в което е обвинена.

Според съдиите не е налице обаче нито една от двете други предпоставки – опасност от укриване или от извършване на престъпление. Съдът също така взе предвид това, че се касае за непредпазливо деяние, отчете чистото съдебно минало на обвиняемата, добрите й характеристични данни и това, че трябва да се грижи за двете си малолетни деца.